BSMMMO’da Hüseyin Halil dönemi
24. Olağan Genel Kurulu ile seçimleri gerçekleştirilen BSMMMO’da iki listeyle gidilen seçimlerde Hüseyin Halil’in başkan adaylığını yaptığı Çağdaş Muhasebeciler Grubu oy kullanan 3 bin 272 üyeden bin 797’sinin oyunu alarak seçimin galibi olurken, Meslekte Dayanışma ve Birlik Grubu bin 423 oy aldı.
Bursa Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası’nın (BSMMMO) 24. Olağan Genel Kurulu, 4 Haziran 2022 tarihinde, BAOB Yerleşkesi Oditoryum Salonu’nda gerçekleştirildi. Kamu kurum ve kuruluş temsilcileri, akademik odalar ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, siyasi parti yöneticileri ile çok sayıda meslek mensubunun katıldığı genel kurulda, TÜRMOB Yöneticileri ile SMMM Odalarının başkan ve temsilcileri de hazır bulundu. BSMMMO Geçmiş Dönem Oda başkanlarından Bülent Çetin’in divan başkanlığını yürüttüğü BSMMMO 24. Olağan Genel Kurulu, Oda Başkanı Doğan Yılmaz’ın açılış konuşmasıyla başladı.
“MÜCADELEMİZİ OMUZ OMUZA SÜRDÜRECEĞİZ”
“Büyük bölümü pandemi koşullarında geçen görev süremiz boyunca, elimizden gelenin en iyisini yapamaya gayret ettik” diyerek konuşmasına başlayan Doğan Yılmaz, “Şimdi sizden aldığımız bu yetkiyi yeni arkadaşlarımıza devrederken, gözümüzün arkada kalmayacağını bilmenin mutluluğu içindeyiz! Vicdanımız son derece rahat ve bir o kadar huzurluyuz… Mesleğimizin; gençlerimizin gururla tercih edeceği, toplumsal saygınlığı yüksek, gözde bir meslek olması hedefiyle yola çıktık. Pandemi gölgesinde oda tarihinin en zorlu hizmet dönemlerinden birini yaşamış olsak da, aldığımız sorumluluğu yerine getirmek için hiçbir zaman pandemiyi bir engel, gölgesine sığınacağımız bir mazeret olarak görmedik. Bütün bu olumsuz şartlar altında önceliğimizi ve bütün dikkatimizi, odamızla üyelerimiz arasındaki bağları koparmamaya ve hatta daha da güçlendirmeye yönelttik. Görev süremiz bitmiş olsa da; mesleki tüm taleplerimizin gerçekleşmesi noktasındaki kararlılığımızı, görevi devralacak yönetim kadrolarımızla omuz omuza sürdüreceğiz.”
“EN ÖNEMLİ GÜNDEMİMİZ EKONOMİ”
Konuşmasında Türkiye’nin genel ekonomik durumu hakkında da değerlendirmede bulunan Yılmaz, şunları söyledi: “Bugün ekonomik açıdan dengelerin tamamen yitirildiği, giderek şiddetlenen bir bunalım sürecini yaşıyoruz. Artık Türk ekonomisinde kronik bir sorun haline gelen istikrarsızlık, bugün daha iyi anlıyoruz ki; 1980 askeri darbesiyle bu ülkeye dayatılan ve bugüne kadar işbaşına gelen her hükümetin de nedense uygulamaya kendisini memur addettiği neoliberal politikaların doğal ve kaçınılmaz sonucuymuş! Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelere; sosyal devlet anlayışı ve geleneksel üretim modellerini rafa kaldırtan, insanı tüketici, ulus devletleri ise pazar olarak gören küresel müesses nizamın dayattığı reçete, ne yazık ki ekonomimizi dışa bağımlı, küresel dalgalanmalardan etkilenen ve kırılgan bir yapıya büründürdü.”
“ELİ KOLU BAĞLANAN BİR TÜRKİYE”
“Bir hesap insanı, bir mali müşavir olarak küresel sermayenin menfaatlerine göre girişilen özelleştirme politikaları ve bunun bir sonucu olarak kamu hizmetlerinin piyasalaştırılması, tarımın adeta yok edilmesi ve son 30 yılda ısrar edilen beton ekonomisi anlayışının Türkiye’de nasıl bir ekonomik felakete neden olduğunu anlatmakta sayısal verilere hiç ihtiyacımız olmadığı bir dönemi yaşıyoruz. Kamu/özel sektör borç stoku artan, cari açığı katlayan, ulusal ve uluslararası borç faiz ve anapara geri ödeme zorunlulukları artan, Kamu mali disiplinini yitiren, ihracat için ithalata bağımlı olan, parası değer kaybeden, vatandaşı çaresiz dövize yönelen, gelir dağılımındaki uçurumu daha da derinleşen, dar gelirlisi hayat pahalılığı altında ezilen, vergi yükleri artırılan, enflasyonu 3 haneli rakamlara doğru seyreden, hava gibi su gibi sıcak paraya ihtiyaç duyan, işsizlik, gelir dağılımı adaletsizliği ve yatırım yetersizliği gibi konularda eli kolu bağlanan bir Türkiye; bugün tüm çıplaklığıyla karşımızda duruyor.”
“NE YAZIK Kİ ÜLKEDEKİ SİYASİ DURUM DA İÇ İÇ AÇICI DEĞİL”
Yılmaz son olarak, ülkedeki siyasi durumu da değerlendirerek, şunları kaydetti: “Ne yazık ki oltadaki balık misali kıvranan Türkiye’nin, siyaset kurumunun içinde bulunduğu durum da pek iç açıcı değildir. Manda ve himayeciliği reddettiğimiz Erzurum ve Sivas kongresinin ruhu bir kenara atılmış, sınıfsız ve imtiyazsız bir toplum ve devlet ülküsüyle temeli atılan cumhuriyetimizin kurucu değerleri ayaklar altına alınmış günümüz Türkiye’sinde siyasetin ayrıştırıcı ve kutuplaştırıcı tutum ve söylemleri de toplumu tam ortadan ikiye bölmüştür. Demokrasimiz gibi devlet kurumlarına ve adalete duyulan güvenin zedelenmesi, eğitim, sağlık gibi alanlarda yaşanan sorunlara ilave olarak sınırlarımızın dibinde yaşanan savaş ve çatışmalar; ülke olarak, ulus olarak işimizi daha da zorlaştırmaktadır. Lakin şartlar ne olursa olsun, birlik ve beraberlik içinde, tarihin her döneminde sergilediğimiz toplumsal dayanışma ruhuyla bu zor günlerin de üstesinden geleceğimize, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün çizdiği yolda cumhuriyetimizi ilelebet yaşatacağımıza, ve bir gün mutlaka Türkiye Cumhuriyeti’nin çağdaş muassır medeniyet seviyesine erişeceğine sadece benim değil, bütün meslektaşlarımın ümidi ve inancı tamdır.”
“TEK BİR ŞEYE İHTİYACIMIZ VAR! O DA ÇALIŞKAN OLMAK!”
Doğan Yılmaz, kürsüden yaptığı veda konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: “Üç yıllık görev süremizi yeni arkadaşlarımıza devrederken, elbette erken ayrılmanın hüznünü ve burukluğunu hissetmiyor değiliz. Ama bunu ödünsüz savunduğumuz demokrasinin, geçmişimizin, geleneklerimizin, çağdaş ilke ve değerlere bağlılığımızın bir gereği olarak görüyoruz. Bursa’da oluşturduğumuz bu demokratik geleneğin, bir gün tüm ülkemizi sarıp sarmalayacağına yürekten inanıyoruz. Şartlar ne kadar zor olursa olsun; Ulu Önderimizin de dediği gibi “Tek bir şeye ihtiyacımız var,” o da “çalışkan olmak!” İşte biz böyle bir mirası devraldık ve şimdi bu mirası devrediyoruz.” Yılmaz, konuşmasının sonunda çalışma arkadaşları ve ekibi başta olmak üzere, TÜRMOB Yönetimi, görev süreleri içerisinde işbirliği içinde çalıştıkları kamu kurumlarına ve sivil toplum örgütlerine, akademik odaların ve başkan ve temsilcilerine teşekkürlerini iletirken, göreve gelecek meslektaşlarına da başarılar diledi.
PROTOKOL KONUŞMALARI İLE DEVAM ETTİ
BAOB Yerleşkesi Oditoryum Salonu’nda gerçekleştirilen BSMMMO 24. Olağan Genel Kurulu’nda Doğan Yılmaz’ın açılış konuşmasının ardından genel kurul programı protokol konuşmaları ile devam etti. BSMMMO 24. Olağan Genel Kurulu, gündemde yer alan divana bildirilen seçime katılacak yönetim, denetleme ve disiplin kurulu adaylarının ve birlik delegelerinin listelerinin okunması, oy pusulasındaki yerlerinin tespiti, seçime katılan gruplar adına başkan adaylarının konuşması ile devam etti. Çekilen kura sonucu ilk olarak sözü, Çağdaş Muhasebeciler Grubu Başkan Adayı Hüseyin Halil, ardından da Meslekte Dayanışma ve Birlik Grubu Başkan Adayı Fatih Arslan alarak, genel kurula katılan meslektaşlarına seçildikleri takdirde hayata geçirmeyi planladıkları projeleri hakkında bilgi verdiler.
GÜNDEM MADDELERİ GÖRÜŞÜLDÜ
Yönetim kurulu çalışma raporu, kesin hesap raporu ve denetleme kurulu raporlarının okunması ve görüşülmesiyle devam eden genel kurul gündeminde, yönetim kurulu ve denetleme kurulu ayrı ayrı aklandı. 2023, 2024 ve 2025 yılı bütçeleri de ayrı ayrı görüşülerek karara bağlandı. Yönetim kurulu tarafından sunulan ‘BSMMMO Kurumsal ve Organizasyonel Yapısı’na İlişkin Yönergeye eklenmek üzere Genç Ofis Yönergesi de görüşülerek karara bağlandı. BSMMMO 24. Olağan Genel Kurulu, dilekler ve kapanış bölümü ile sona erdi.
SEÇİMİN GALİBİ ‘HÜSEYİN HALİL’ OLDU
Öte yandan, BSMMMO 24. Olağan Genel Kurulu’nun ardından seçimler ise 5 Haziran 2022 tarihinde, BAOB Yerleşkesi’nde yapıldı. 5 bin 399 üyesi bulunan BSMMMO’nun seçimlerinde 3 bin 272 üye oy kullandı. Seçimlerde, BSMMMO Çağdaş Muhasebeciler Grubu adına Hüseyin Halil, Meslekte Dayanışma ve Birlik Grubu adına ise Fatih Arslan’ın listeleri yarıştı. Başkan adaylığını Hüseyin Halil’in yaptığı Çağdaş Muhasebeciler Grubu bin 797 oy alırken, Fatih Arslan’ın başkan adaylığını yaptığı Meslekte Dayanışma ve Birlik Grubu ise bin 423 oy aldı. Nispi temsil sisteminin uygulandığı seçimlerde yönetim, denetleme ve disiplin kurulu üyeleri ise seçime katılan farklı grupların temsilcilerinden oluştu. Seçimler sonucu Çağdaş Muhasebeciler Grubu yönetime 5 kişi getirirken, Meslekte Dayanışma ve Birlik Grubu’ndan 4 kişi yönetim kuruluna girmeye hak kazandı. Buna göre, BSMMMO Yönetim Kurulu; Hüseyin Halil, Ayhan Karaşin, Yunus Arabacı, Seçil Bayram, Murat Güner, Fatih Arslan, Bünyamin Çolak, Melek Dönmez, Aziz Ok’dan oluşacak.
İmsak | 06:21 | ||
Güneş | 07:49 | ||
Öğle | 12:55 | ||
İkindi | 15:27 | ||
Akşam | 17:50 | ||
Yatsı | 19:13 |