banner38

banner31

Hidrojen depolama BUSİAD’da konuşuldu

Bursa Sanayicileri ve İşinsanları Derneği (BUSİAD) Enerji Uzmanlık Grubu tarafından düzenlenen Bursa Hidrojeni Konuşuyor etkinliklerinin üçüncüsü, “Hidrojen Yakıt Pili-Hidrojen Depolama ve Taşıma Sistemleri” başlığıyla BUSİAD Evi’nde gerçekleştirildi.

İŞ DÜNYASI 18.05.2024, 00:08
Hidrojen depolama BUSİAD’da konuşuldu
banner40

Bursa Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Akın Burak Etemoğlu’nun yönetiminde gerçekleşen etkinlikte konuşan TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) Kıdemli Başuzman Araştırmacı Dr. Emin Okumuş, hidrojen yakıt pili teknolojileri alanında yaptıkları çalışmaları aktardı.

Mikrokojenerasyon sistemi geliştirdiklerini ifade eden Okumuş, bu sistemin evdeki kombi yerine geçebileceğini ve yüzde 20 daha az karbon salımı sağlanacağını ve aynı zamanda elektrik üretimi sağlanabileceğini de söyledi. Okumuş, hidrojen yakıt pillerinin İHA ve dronlarda da denendiğini belirterek, “Daha fazla havada kalış süresi elde ediliyor” dedi. Okumuş, hidrojen sistemlerinin bor ve diğer yöntemlerini de aktardığı konuşmasında, yazılımın da öğrenilmesi gerektiğini dile getirdi.

Floteks AŞ Genel Müdürü Mehmet Beysel ise rotasyon denilen plastik şekillenme teknolojisini kullandıklarını belirterek, bu yöntemle yakıt depoları, çamurluklar daha çok otomotiv yan sanayine üretim yaptıklarını söyledi.

Arge merkezi olduklarını ve AB projeleri geliştirdiklerini kaydeden Beysel, rotasyon yönteminin Tip 4 tankları için uygun olduğunu gördükleri için bu alana da ilgi duyduklarını belirtti. Bunun için Pressura Basınçlı Kaplar Şirketini kurduklarını da söyledi.

Çelik ve diğer yakıt tanklarına göre Tip 4 yakıt tanklarının çok daha hafif olduğunu kaydeden Beysel, “Bu yakıt tankı plastik üzeri karbon elyaf sarıldığı için patlama riski olmuyor. Basınç durumunda plastik eriyor ve hidrojen dışarı yayılıyor” dedi. Beysel, ürünü üretmekten daha zorunun AB standartlarına uymak olduğunu ifade ederek, “Testlerini gerçekleştirmek de gerçekten zor” dedi.

OXODES Teknoloji Kurucusu Mert Ali Özel de Bursa Uludağ Üniversitesi’nde yapılan hidrojen enerjili mobilite çalışmaları hakkında bilgi verdi. Özel, farklı enerji sistemlerinin kendi içlerinde yarışma içinde olduklarını kaydederek, “Biz bu teknolojileri savaştırmak değil barıştırmak açısından bakıyoruz. Doğru problemi bulmak ve optimum çözümü arıyoruz. Batarya teknolojileri ve hidrojen teknolojilerini uyumlaştırmaya çalışıyoruz” dedi.

Bursa Uludağ Üniversitesi Makine Topluluğu UMAKİT çalışmaları hakkında da bilgiler veren Özel, elde ettikleri başarıları da aktardı.

Prof. Dr. Akın Burak Etemoğlu ise, hidrojen sistemlerinin bugün için çok pahalı olduğunu ifade ederek, “Ancak bunu ertelememek gerekir. Elektrikli araçlar da öyleydi ama bugün her yerde” dedi.

Katılımcıların sorularını da yanıtlayan panelistlere, günün anısına “ÇEK Kır Çiçekleri Okusun Diye Projesi’ne” adlarına yapılan bağışın sertifikası da sunuldu.

banner32
Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner47
26°
kapalı
banner36
Namaz Vakti 07 Eylül 2024
İmsak 05:02
Güneş 06:29
Öğle 13:07
İkindi 16:44
Akşam 19:35
Yatsı 20:57