Proje için oluşturulan satın alma otobüslerinin girişimcilerin ayağına gideceğini anlatan KİM Marketleri Genel Müdürü Hamit Akçay, “Yerli girişimciye ve üreticiye destek vermek adına bu uygulamayı hayata geçirdik. Girişimciler ürünlerini satmak için toptancılara ve aracılara mahkûm ediliyor. Doğrudan piyasa ile buluşarak ürünlerini satma imkânı bulamıyor. Nakliye maliyetleri, devamlılık, raf bedelleri gibi sorunlar üreticiyi toptancılara mahkûm ediyor. Ürünlerini değerinin çok aşağısına satmak durumunda kalıyor. Biz de bu sorunu aşmak adına üreticinin ayağına giderek hem üreticiye hakkı olan geliri elde etme imkânı hem de son tüketiciye daha ucuza sıhhatli ürünü ulaştırma olanağı bulacağız. Türkiye’nin tamamında gerçek üreticiden satın alma yapacağız.” dedi.
Değer köşesi projesiyle 20’ye yakın girişimci ürünlerinin raf bedeli alınmaksızın mağazalarında satılmaya başladığını aktaran Akçay, “Hedefimiz Anadolu’nun her ilinden girişimcilere geniş bir piyasa sunmak. Böylece yerel tatları ve değerleri de tüketicimizle buluşturacak, sektörde yeni bir açılıma imkân tanıyacağız. Satın alma otobüslerimiz ilk olarak Marmara Bölgesi’nde Çanakkale, Balıkesir, Sakarya, Tekirdağ, Edirne, Kocaeli, Bursa gibi illere uğrayacak. Her ilde belirlenen takvimlere göre toplantılar tertip edeceğiz. Yerel yönetimlerle güç birliği yaparak üreticileri belirleyeceğiz. Gerekli kalite standartları ve üretim aşamaları hakkında bilgiler vereceğiz. Anlaşmalarımızı yaparak ürünleri TIR’larla depolarımıza oradan da 59 mağazamıza dağıtımını yapacağız. Üreticiyi toptancıya mahkûm olmaktan kurtarıp kendi markasıyla doğrudan son tüketiciye ulaşmasına destek olacağız. Yöresel lezzetlerden yerel motiflere kadar geniş bir yelpazede ürün tedariki yapacağız.” ifadelerini kullandı.
“SIHHATLİ GIDA İÇİN ÜRETİMİ DENETLEYECEĞİZ”
“Bu projeyle satın almalarımızda daha doğal katkısız gıdalara ulaşıp bunu tüketiciye sunacağız. Peynir, zeytin, bakliyat gibi ürünlerde doğrudan üretim ve paketleme aşamasını denetleyebileceğiz. Örneğin Türkiye’nin en kaliteli pirinçleri Gönen’de üretiliyor fakat bu ürün pakete girdiğinde ayrı pirinçlerle karıştırılıp orijinalliği değişiyor. Bu sorunları ortadan kaldırmak ve tüketiciye sıhhatli gıdayı en ucuza satmak için üretimin kaynağına gideceğiz. Böylece Türkiye’nin yöresel endemik bitki haritasını çıkarıp kaybolmuş lezzetlerin yeniden üretimine destek olacağız. Örneğin Kars’ın Kağızman elması, Kayseri’nin Yamula patlıcanı ve cırgalan biberi, Ege ve Akdeniz’in dikenli inciri, Marmara ve ege de yetişen Davulga gibi Türkiye çapında bilinmeyen özel tatların, tekrar üretimi ve tüketiciye sunulmasını hedefliyoruz.”
“35 YENİ MAĞAZA AÇARAK 400 KİŞİ İSTİHDAM EDECEĞİZ”
KİM marketler Zinciri’nin mağazalaşma atağında olduğunu dile getiren Hamit Akçay, yeni yatırımlarına dair şu açıklamalarda bulundu:
“Yeni markamız KİM Pratikle küçük metrekarelerde çok sayıda mağaza açacağız. Aynı zamanda Süpermarket konseptimizle hem içeride hem dışarıda mağaza zincirleri kuracağız. Irak’ın Erbil şehrinde ilk etapta 2 mağaza açacağız. 2015’e dek Irak ve bölge ülkelerde yatırımlarımız olacak. 2012 sonuna kadar 35 yeni mağaza açarak 400 yeni istihdama imkân sunacağız. Önümüzdeki aylarda Marmara bölgesinde 2 yeni ilde daha mağaza açacağız. Yatırımlarımız arttıkça yeni açılımlarda bulunacak ve müşterilerimize yeni bir mağazacılık anlayışı getirmek için yerel girişimcilerin önünü açacağız.”