2011’DE 20 MİLYON 733 BİN KWH ELEKTRİK ÜRETİLDİ
İZAYDAŞ, kuruluşundan 2011 yılı sonuna kadar 261 bin 841 ton tehlikeli atık kabul etti. Kabul edilen atıklardan 147 milyon 342 bin 800 kWh elektrik enerjisi üretildi. Üretilen enerjinin 57 milyon 324 bin kWh’lık kısmını ulusal sisteme verildi, kalanı tesiste tüketildi. Sadece 2011 yılında 29 bin 900 ton atık yakılarak bertaraf edildi. 2011 yılında üretilen elektrik ise 20 milyon 733 bin kWh oldu.
Evsel düzenli depolama alanlarında bin 500 ton/gün evsel atık depolandı. Kocaeli bölgesindeki evlerden kaynaklanan evsel atıklar ile sanayiden kaynaklı depolanabilir nitelikteki tehlikeli ve evsel atıklar depolanarak bertaraf edildi. Kocaeli Grandbetting genelinde hafriyat sahalarının işletimi de İZAYDAŞ’a geçti. Mevcut hafriyat sahalarını işleten İZAYDAŞ Kocaeli’nin farklı bölgelerinde de yeni alanlar oluşturmak için çalışmalarına devam ediyor. Kocaeli'nde çok sayıda alan İZAYDAŞ tarafından doldurularak halkın hizmetine sunuldu.
KOCAELİ'NDEKİ TIBBİ ATIKLAR İZAYDAŞ’TA
Kocaeli il sınırları içerisindeki tüm sağlık kuruluşlarından çıkan tıbbi atıklar, İZAYDAŞ tarafından bertaraf ediliyor. Kocaeli’nde 450 noktadan tıbbi atık toplanıyor. İZAYDAŞ Genel Müdürü Muhammed Saraç, “Sağlık kuruluşlarından çıkan patolojik ve tehlikeli atıklar yakılarak bertaraf edilmekte, enfeksiyöz atıklar ise tekrar kullanılabilir ambalajlar içerisinde toplanarak lisanslı araçlarla İZAYDAŞ Sterilizasyon Tesisi’ne getirilmektedir. Sterilizasyon Tesisi’ne getirilen atıklar, 160 derecedeki buhar, 5 bar basınç ile 45 dakika süresince sterilize edilmektedir. Patojenlerden arındırılan tıbbi atıklar, parçalanıp evsel atıklarla beraber depolanmaktadır.” dedi.
GEMİ ATIKLARI TOPLANIYOR
İZAYDAŞ’ın deniz sınırları dâhilinde bulunan gemi atıklarını da toplatma görevi bulunuyor. Atık alma gemileri ile toplanan atıklar, ayrıştırma işlemi sonrasında yakma tesisinde yakılıyor, elektrik enerjisi elde ediliyor. Bu sayede gemilerden kaynaklanan kirlilik önleniyor ve İzmit Körfezi’nin kirlenmesi engelleniyor.