Özellikle 500 Bin TL'nin altındaki konutlarda kredilendirilebilen miktarın yüzde 80'den yüzde 90'a çıkarılmış olması, sektör temsilcileri tarafından olumlu karşılandı.
İMSİAD BAŞKANI MUSTAFA ANDIÇ :
“Açıklanan pakette turizmden inşaat sektörüne varıncaya kadar geniş bir yelpazede destekler yer alıyor. Özellikle 500 Bin TL'nin altındaki konutlarda kredilendirilebilen miktarın yüzde 80'den yüzde 90'a çıkarılmış olması, sektörümüz ve ev sahibi olmak isteyen vatandaşlar için önemli bir fırsat olarak karşımızda duruyor. Ayrıca bu dönemde ekonomimizin dinamosu inşaat sektörü için tapu harçlarının geçici olarak sıfırlanması, banka kredi borçlarının ertelenmesi, SGK prim ödemelerinin 3 ay boyunca işsizlik fonundan karşılanması, inşaat malzemesi alımında KDV'nin yüzde 1'e indirilmesi, konut ve ticari alanların satışında 31.12.2019’da son bulan KDV indirimlerinin tekrar uygulanması ve müteahhitlerin işlemleri tamamlanmış olan KDV iadelerinin hızlandırılması konularında da adımlara ihtiyaç duymaktayız.”
ALPİŞ GROUP YÖNETİM KURULU BAŞKANI SERTAÇ KARAALP:
“Virüs tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de acil bir takım önlemlerin alınmasına neden oldu. Bu virüsün küresel etkilerinden ülkemiz de nasibi aldı ama tedbirlerle bu etkiyi en aza indireceğimiz kanaatindeyim. İşte bu bağlamda Cumhurbaşkanımız tarafından açıklanan önlemleri, oldukça yerinde olduğunu söylüyor ve beklentileri fazlasıyla karşıladığını ifade ediyorum. O kararlara karşın biz de her zaman olduğu gibi elimizi taşın altına koymalıyız; koyuyoruz da. Ülkemiz ekonomisinin bu süreçten en az hasarla çıkması için hep birlikte mücadele etmemiz gerektiğinin farkındayız. İnşaat sektörü özelinde konuşmak gerekirse, 500 Bin TL’nin altındaki konut alımlarındaki kredi kullanım oranının yüzde 80’den yüzde 90’a çıkarılması, yaşanabilecek problemleri bertaraf edecek bir önlem. Bu gibi daha birçok karar var açıklanan pakette. Tekrar paketin kapsayıcılığı için başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere ilgililere teşekkür ediyorum, bugünlerin de geride kalacağına dikkat çekiyorum.”
AKYÜKSELEN İNŞAAT GENEL MÜDÜRÜ ŞEREF DEMİR:
“Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi’nde sektörümüzü yakından ilgilendiren bir madde mevcut. Bu madde 500 Bin TL’nin altındaki konutlarda alıcıların kredi kullanım oranının yüzde 90’a çıkarılmasıyla ilgili. Sektör olarak kararı yerinde bulduk, güzel bir karar , sektörü ve istihdamı olumlu etkileyecektir. İnşaat sektörü olarak beklentimiz, 2019 yılı sonuna kadar devam eden tapu harçlarındaki yüzde 3 ile yüzde 1’lk KDV uygulamalarının devam ettirilmesine yöneliktir. Bunlar, sektörün önünün daha da açılması açısından önem arz ediyor.”
LİK YAPI YÖNETİM KURULU BAŞKANI MEHMET KURT:
Malumunuz olduğu üzere gerek ülkemizin gerekse dünyanın dikkatleri Koronavirüs üzerine odaklanmış durumda. Devletimiz, bakanlıklarımız var gücü ile bu küresel tehdide karşı mücadele Dinamobet veriyor. Halkımızda da bu hususta ciddi farkındalık oluştu. Gerekli tavsiyelere hassasiyetle uymak önemli olduğu kadar panik ile kaygı düzeyinin aşırı yükselmesinden de kaçınmak gerekir. Bilmeliyiz ki panik yapmak bizi Koronavirüs’ten korumaz. Sağlık Bakanlığımızın uyarı ve tavsiyelerine evham ve panik yapmadan harfiyen uymalıyız. Bu konuya ilişkin, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan tedbirleri olumlu bulmakla beraber, açıklanan tedbir paketine harç, KDV ve yurtdışı satışların da ihracat kapsamına alınmasının dahil edilmesini beklerdik. Tedbirlerle kredi mekanizmasının canlı tutulması ve likiditeye erişim kolaylığı sağlanmak istenmesi bence olumlu. Mevcut konut kredisi faiz oranları ve yüzde 90’lık kullandırım oranı makul düzeyde ancak İnşaat sektörünün, Eximbank kredilerinin kullandırılabilmesi gibi desteğe ihtiyacı var. Ayrıca önemli bir konuya dikkat çekmek istiyorum. Konut sektörünün de en az koronavirüs kadar, belki daha da tehlikeli bir gerçeği var; Deprem. Bu sorunun önüne geçmek için güvenli konutlara ihtiyaç var. Koronavirüs’te aldığımız tedbirler gibi, deprem gerçeğini görüp ,yaşanabilir konutlara kavuşmamız için gerekli iyileştirme ve düzenlemelerin yapılmasını bekliyoruz. Şu anda konut stoku tükenmiş durumda, acilen yeni konutlar üretmemiz gerekiyor. Bunu da konutun bölgesi, jeolojik ve statik yapısı, zemin etüdü ve projesine göre ,deprem gerçeğine uygun şekilde planlamamız gerekiyor. Bu vesile ile tüm halkımıza sağlıklı ve güvenli bir yaşam diliyorum.”
BTSO İNŞAAT KONSEYİ BAŞKANI ALİ TUĞCU:
“Şubat ayı konut satışları geçenlerde açıklanmıştı. Veriler 2020’de iyi bir ivme yakalanacağını gösteriyordu. Salgın tüm önceliklerimizi değiştirdi. Sağlık her şeyden önemli. Sağlık çalışanlarıma teşekkür ediyor ve halkımızın kurallara uyma konusunda hassas davranmasını temenni ediyorum. İnşaat sektörü bu durumdan etkilenecektir. Bunu azaltmak için alınan bu karar oldukça önemlidir. Sektörle alakalı bu önlemin yanında başka önlemlerin de alınması gerektiğini düşünyoruz. Örnek vermek gerekirse bankaların konut kredisi vermede özellikle kamu ve özel sektörde çalışanlarının taksitleri karşılama oranları düşük tespit edilip birçok kişi bundan faydalanamıyor. Bankların biraz daha inisiyatif almasını bekliyoruz. Cumhurbaşkanımız da dün benzer bir uyarıda bulunmuştu zaten. Bu süreçte satışlarda bir düşüşün olabileceği öngörülüyor. Çünkü insanlar çok dışarı çıkıp bu işlerle ilgilenme şansı yok. Tapu daireleri web üzerinden işleme geçti. İşlemler daha zaman alır gibi duruyor. Konut alımıyla ilgili daha fazla teşvik olmalı. Tapu harcının 2019 sonuna kadar devam ettiği şekliyle ve KDV oranlarının indirimli şekilde devam etmesi gerekiyor. Bir başka konu ise Mart sonunda uygulanacak olan yeni Otopark Yönetmeliği. Bu konuda da sürecin biraz ötelenmesi gerektiğini düşünüyorum. Burada alınacak kararın da biran önce duyurulması gerekiyor çünkü proje sahiplerinde bu konuda bir tedirginlik var.”