Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Başkanı Orhan Sabuncu, olası bölgesel kayıplar için pazar çeşitliliğinin önemine değinerek, “Afrika’dan Güney Amerika’ya kadar birçok bölgede alternatif pazarlara ulaşıp buralarda ihracatımızı artırmaya çalışıyoruz. Ancak AB’deki kayıplar da dış satışlarımızı sıkıntıya sokuyor. Yine de yılın ikinci yarısında hedeflerimizi yakalayacağımıza inanıyorum” diye konuştu.
Avrupa’da devam eden ekonomik sıkıntılar Türkiye ihracatında 25 ay aradan sonra ilk kez Nisan ayında geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 3 gerilemeye neden olurken, otomotiv endüstrisi de bundan nasibini aldı. Türkiye’nin Nisan ayında genel ihracatı 11.4 milyar dolar olarak gerçekleşirken, otomotiv endüstrisi de bu dönemde yüzde 8 daralarak 1 milyar 636 milyon dolarlık dış satışa imza attı. Otomotiv endüstrisi sektörel bazda toplam ihracat içinde yüzde 14 pay alırken, yine en fazla dış satış yapan sektör oldu.
Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB), Nisan ayı otomotiv endüstrisi ihracat raporunu hazırladı. Rapora göre en çok ihracat yapılan ilk 5 ülkenin 4’ünde gerileme olması dikkat çekti. Bu ülkelerin AB’de yer aldığına dikkat çeken OİB Başkanı Orhan Sabuncu, bu bölgeye yönelik ihracatın da Nisan ayında yüzde 18 ile son yıllardaki en sert düşüşlerden birisini yaşadığını vurguladı. AB ülkelerinin otomotiv ihracatındaki payının bu durumda yüzde 66 seviyesine gerilediğini kaydeden Sabuncu, “Nisan ayında özellikle en çok ihracat yapılan üçüncü mal grubu konumundaki eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar ihracatının yüzde 31 oranında düşmesi, endüstrimize olumsuz etki yapmıştır” diye konuştu.
Pazar çeşitliliği artıyor
Sabuncu, ihracatın tek pazar odaklı olmaması gerektiğini söyleyerek, “Pazar çeşitliliği için farklı ülke ve bölgelerle temaslar kuruyoruz. Afrika’dan Güney Amerika’ya kadar birçok bölgede alternatif pazarlara ulaşıp buralarda ihracatımızı artırmaya çalışıyoruz. Ancak AB’deki kayıplar da dış satışlarımızı sıkıntıya sokuyor. Hedefimiz yılın ikinci yarısında AB’deki kayıpların da önüne geçerek bu yıl 20 milyar dolarlık ihracat öngörümüzü gerçekleştirmek” diye konuştu.
Otomotiv ihracatında genel bir gerileme olmasına rağmen yan sanayi geçtiğimiz dönemlerdeki gibi Nisan ayında da artışla birlikte endüstrinin en fazla ihracat yapan ürün grubu oldu. Otomotiv yan sanayi geçtiğimiz ay, bir önceki yıl aynı döneme göre dış satışlarını yüzde 1 artırarak 700 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Bunu yüzde 7 azalarak 541 milyon dolarlık ihracat yapan binek otomobiller, yüzde 31 daralarak 265 milyon dolarla eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar, yüzde 12 artış ve 102 milyon dolarla otobüs-midibüs-minibüs ve yüzde 35 artış ve 27 milyon dolarla diğer başlığı altındaki ürün grupları izledi.
4 aylık dönemde de yüzde 1 gerileme
Rapora göre yılın ilk dört ayında ise otomotiv endüstrisi yüzde 1’lik daralma ile 6 milyar 778 milyon dolarlık ihracata imza attı. Bu dönemde de yan sanayi yüzde 5 artış ve 2 milyar 870 milyon dolarlık dış satış gerçekleştirdi. Aynı dönemde yan sanayiyi yine yüzde 8 gerileme ile 2 milyar 184 milyon dolarla binek otomobiller, yüzde 10 daralma ve bir milyar 245 milyon dolarla eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar, yüzde 16 artış ve 364 milyon dolarla otobüs-midibüs-minibüs, yüzde 60 artış ve 115 milyon dolarlık ihracatla da diğer başlığı altındaki ürün grupları takip etti.
Türk Cumhuriyetlerine yüzde 130 artış
Bölgesel bazda ihracat rakamları ele alındığında ise AB bölgesi yüzde 66 pay ile dikkat çekerken, nisan ayı ihracatında yüzde 18 geriledi ve 1 milyar 84 milyon dolarlık dış satış gerçekleşti. AB dışındaki tüm bölgelere ihracatta artış gerçekleşirken, Türk Cumhuriyetlerine yüzde 130 artışla 33 milyon, Afrika’ya yüzde 42 artışla 111 milyon, Ortadoğu’ya yüzde 26 artışla 108 milyon, Eski Doğu Bloku’na yüzde 22 artışla 123 milyon, Amerika’ya ise yüzde 7 artışla 116 milyon dolarlık ihracat yapıldı.
Rapora göre bölgeler incelendiğinde ocak- nisan döneminde geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre AB bölgesine yüzde 6 gerilemeyle 4 milyar 680 milyon dolarlık dış satış gerçekleşti. Aynı dönemde Türk Cumhuriyetlerine yüzde 90 artış ile 100 milyon dolar, Afrika ülkelerine yüzde 23 artış ile 369 milyon dolar, Eski Doğu Bloğu ülkelerine yüzde 7 artış ve 505 milyon dolar ihracat gerçekleştirilmiştir.