Ak Partili Matlı'dan Dünya Süt Günü mesajı

SEKTÖRLER

Süt, artan dünya nüfusu nedeniyle stratejik bir ürün haline geliyor.

 Her yıl 21 Mayıs tarihinde kutlanan “Dünya Süt Günü” nedeniyle yazılı bir açıklama yapan   AK Parti Bursa Milletvekili Önder Matlı, “Başta gelişme çağındaki çocuklar olmak üzere herkes için gerekli olan süt, vazgeçilmez bir besin kaynağıdır. Süt ve süt mamulleri hızla artan dünya nüfusu nedeniyle stratejik bir ürün haline gelmektedir” dedi.
 
Sütün en önemli doğal besinlerden birisi olduğunu hatırlatan Adalet ve Kalkınma Partisi Bursa Milletvekili ve TBMM Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Önder Matlı, gelişen teknoloji ve yeni üretim tekniklerinin de yardımıyla sütün daha uzun süre saklanabildiğini ve tüketiminin arttığını söyledi.
 
Dünya genelinde  21 Mayıs tarihinin “Dünya Süt Günü” olarak kutlandığını, 21-28 Mayıs tarihleri arasında da “Süt Haftası” nedeniyle çeşitli etkinlikler gerçekleştirildiğini söyleyen Matlı, “İyi bakım ve doğru beslenme ile çiğ süt üretimi ve verimindeki artışı sağlamak, her zaman öncelikli bir konu olmuştur. AB ülkelerinde bir inekten ortalama 6 ton süt alınırken, Türkiye`de bu ortalama ancak 2 ton civarında bulunmaktadır. Daha çok çiğ süt üretimi hem birim maliyetleri düşürecek, hem de arz-talep ve fiyat dengesini oluşturacak hususların başında gelmektedir” dedi.
 
Milletvekili Matlı:’Sağlık Bakanlığı tarafından 2006 yılında ankete dayalı olarak yapılan bir çalışmada; ankete katılan bireylerin sadece üçte birinin süt tükettiği ortaya çıkmaktadır. Bu anketin en ilginç sonucu ise süt tüketmeyenlerin tüketmeme sebebi olarak “sütü sevmediğini belirtmesi’ olmuştur. Yine aynı ankette, sütü sevmeme oranının 30 yaş altı bireylerde 30 yaş üzerine göre daha fazla olduğunu görülmektedir.’dedi.
 
Gelişmiş ülkelerde süt tüketim rakamlarının Türkiye ile karşılaştırıldığında; kişilerin Avrupa Birliği'nde Türkiye'nin 10,7 katı, Amerika Birleşik Devletleri'nde ise 11,8 katı daha fazla süt içtiğini ifade eden Milletvekili Matlı; AB; de, eğitim Restbet kurumlarındaki öğrencilere, işlenmiş süt ürünlerinin temin edilmesi için AB ülkeler Topluluğu yardımları verilmektedir. Bu yardımlara ilave olarak üye ülkeler, aynı ürünler için ulusal yardımlar da verebilmektedirler. Bu konular 1999 yılında çıkarılan bir yönetmelikle belirlenmiş ve yasal olarak garanti altına alınmıştır.
           
Dünya genelinde çeşitli ülkelere baktığımızda Okul sütü, toplam ulusal süt tüketiminin; Tayland'da yüzde 25, Japonya'da yüzde 9, ABD'de yüzde 7, Finlandiya'da yüzde 5, Norveç'te yüzde 4, İsveç'te yüzde 4, Kanada'da ve Danimarka'da yüzde 3'ünü oluşturmaktadır.
           
SAĞLIKLI NESİLLER İÇİN ÇOCUKLARIMIZ SÜT İÇMEYE DEVAM  ETSİN
 
2 ‎Mayıs ‎2012 tarihinde Türkiye çapında Okul Sütü Projesi başlatıldı. Aynı gün çok sayıda ilde 7 milyon civarında ilköğretim öğrencimize süt dağıtılmıştır. Bazı bölgelerde öğrencilerimizin rahatsızlanması ile ilgili olarak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığımız tarafından tıp, gıda bilimi ve teknolojisi ile gıda güvenliği alanında uzmanlardan oluşan Okul Sütü Bilim Kurulları 06-07.05.2012 tarihlerinde toplanarak bir değerlendirme yapmış, yapılan değerlendirme sonucunda, dağıtılan sütlerde hastalık yapıcı mikroorganizma ya da bakteri toksini ve diğer toksik maddeler yönünden olumsuzluğa rastlanmadığı belirtilmiştir.
 
 
HEDEFİMİZ GÜVENLİ SÜT TÜKETİMİ
 
Okul sütü projesi; sağlıklı nesillerin yetişmesi açısından sosyal, tüketim alışkanlıklarının artırılarak süt ve süt ürünlerine talebin arttırılması ve süt sektöründe arz-talep dengesinin sağlanması açısından da ekonomik fayda sağladığını ifade eden Milletvekili Matlı: ‘Biliyoruz ki Süt, hepimizin en vazgeçilmez gıda maddesidir. Süt ve ürünlerinin güvenli bir biçimde tüketimini arttırmak hükümetimizin her zaman önceliği olmuştur. Okul sütünden vazgeçilmeyecek, bu projenin güvenli bir biçimde uygulanması sağlanacaktır.
 
Hızla artan dünya nüfusu nedeniyle süt ve süt mamullerinin stratejik bir ürün haline geldiğine de dikkat çeken Matlı, “Sütün içecek olarak kullanımının yanı sıra, yoğurt, peynir, tereyağı gibi gıda maddesi halinde üretilmesi ve tüketilmesi, süte olan ihtiyacın bir başka boyutudur. Sütün katma değerini artırarak yoğurt, peynir, tereyağı olarak imal edilmesi ekonomiye önemli katkı sağlamakta bundan da üreticisinden tüketicisine kadar bütün kesimler fayda elde etmektedir” şeklinde konuştu.
 
AK Parti Bursa Milletvekili ve TBMM Tarım Orman ve Hayvancılık Komisyonu Üyesi Önder Matlı açıklamasının sonunda, cefakar süt üreticileri başta olmak üzere, hayvanların bakılıp büyütülmesi ve sağımına kadar çalışanlar ile toplanan sütleri taşıyanlara ve sütü işleyip yoğurt, peynir, tereyağı gibi nihai mamul haline getiren herkesin ve bütün üreticilerin Dünya Süt Günü ve Süt Haftasını kutladı.
 
Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.