“ALINAN KARAR VE ÖNLEMLER ÜLKEMİZE HAYIRLI OLSUN”
Koronavirüsle Mücadele Eş Güdüm Toplantısında alınan tedbirlerin iş dünyasını memnun ettiğini belirterek, kararların ülkemize hayırlı olmasını dileyen Başkan Özer Matlı; “Koronavirüsün dünya üzerinde etkileri devam ediyor. Dünya bir taraftan sağlık sınavını verirken bir taraftan da ekonomi sınavını veriyor. Giderek daha da küreselleşen dünyada salgın hastalıklar sadece insandan insana değil, piyasalardan piyasalara da bulaşıyor. Türkiye koronavirüsle olan sınavını başarıyla veriyor. Merkez Bankası’nın aldığı faiz indirimi kararının ardından Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan destek paketi de yerinde ve zamanında yapılmış müdahaledir” dedi.
“ÜRETİM VE İSTİHDAM SAĞLAYAN BİRÇOK İŞLETME SÜREÇTEN ETKİLENDİ”
Koronavirüs önlemleri kapsamında birçok iş alanının faaliyetlerini geçici olarak yavaşlattığının altını çizen Matlı; “Üretim ve istihdam sağlayan birçok işletme süreçten etkilenmiştir. İşletmelerin finansman ihtiyacını karşılayacak, kredilerini erteleyecek, yeni finansmana ulaşmasını kolaylaştıracak ve istihdamın devamını sağlayacak düzenlemelerle ihracatçının desteklenmesi ve bazı sektörlerde KDV ve SGK primlerinin ertelenmesi iş dünyasını memnun etmiştir. Cumhurbaşkanımızın açıkladığı tedbir paketi üretim, ticaret ve istihdamın yara almadan devamını sağlayacaktır. Ayrıca iş dünyası olarak gelecekte etkilenebilecek sektörler için de ihtiyaç halinde hükümetimize taleplerimizi iletmeye devam edeceğiz” dedi.
“DEVLETİMİZİN ALACAĞI KARARLARIN ARKASINDAYIZ”
Bursa Ticaret Borsası’nın bugüne kadar olduğu gibi bugünden sonra da yeni tip koronavirüs tehlikesinin atlatılma sürecinde devletinin yanında yer alarak üzerine düşeni yapmaya devam edeceğini belirten Başkan Matlı “Kamu-özel sektör iş birliği ve dayanışmasıyla, tüm paydaşların birbirine empati ve anlayış göstermesi ve hükümetimizin destekleriyle bu zorlu sürecin en az hasarla atlatılacağına inanıyoruz. Biz iş dünyası olarak başta Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, Sağlık Bakanımız Sayın Fahrettin Koca ve iş dünyasının taleplerini büyük bir hassasiyetle dikkate alan TOBB Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu olmak Egobet üzere, devletin her kademesindeki tüm yetkililerimize koronavirüse karşı alınan tedbirler için teşekkür ediyor, üretimin ve ihracatın devamı, istihdamın korunması ve işletmelerimizin uluslararası rekabette geri kalmaması açısından Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi'ni önemli ve yerinde buluyoruz” dedi.
“EKONOMİK İSTİKRAR KALKANI’ PAKETİNİN KAPSADIĞI ALANLAR”
1- Perakende, AVM, Demir-Çelik, Otomotiv, Lojistik-Ulaşım, Sinema-Tiyatro, Konaklama, Yiyecek-İçecek, Tekstil-Konfeksiyon ve Etkinlik-Organizayon sektörleri için Muhtasar ve KDV tevkifatı ile SGK primlerinin Nisan, Mayıs ve Haziran ödemelerini 6’şar ay ertelenecek.
2- Konaklama vergisini Kasım ayına kadar uygulamayacak.
3- Otel kiralamalarına ilişkin irtifak hakkı bedelleri ve hasılat payı ödemelerini Nisan, Mayıs ve Haziran ayları için 6 ay süreyle ertelendi.
4- İç havayolu taşımacılığında 3 ay süreyle KDV oranını yüzde 18’den yüzde 1’e indirilecek.
5- Covid-19 salgınıyla ilgili tedbirlerden etkilendiği için nakit akışı bozulan firmaların bankalara olan kredi anapara ve faiz ödemelerini asgari 3 ay öteleyecek ve gerektiğinde bunlara ilave finansman desteği sağlanacak.
6- İhracattaki geçici yavaşlama sürecinde kapasite kullanım oranlarının korunması amacıyla ihracatçıya stok finansmanı desteği verilecek.
7- Bu dönemde işlerinin olumsuz etkilendiğini beyan ederek talepte bulunan esnaf ve sanatkârların Halkbank’a olan kredi borçlarının, Nisan, Mayıs ve Haziran anapara ve faiz ödemelerini 3 ay süreyle ve faizsiz olarak erteleyecek.
8- Kredi Garanti Fonu limitini 25 milyar liradan 50 milyar liraya çıkartacak, kredilerde önceliği gelişmelerden olumsuz etkilendiği için likidite ihtiyacı oluşan ve teminat açığı bulunan firmalar ile KOBİ’lere verilecek.
9- Vatandaşlarımız için uygun ve avantajlı şartlarda sosyal amaçlı kredi paketleri devreye alınması teşvik edilecek.
10- 500 bin liranın altındaki konutlarda kredilendirilebilir miktarını yüzde 80’den yüzde 90’a çıkartacak, asgari peşinatı yüzde 10’a düşürülecek.
11-Koronavirüsün yayılmasına karşı alınan tedbirlerin etkisiyle Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında temerrüde düşen firmaların kredi siciline “mücbir sebep” notu düşülmesini sağlanacak.
12- Asgari ücret desteği devam edecek.
13- Mevzuatımızdaki esnek ve uzaktan çalışma modellerinin daha etkin hale getirilmesi temin edilecek.
14- Kısa Çalışma Ödeneğini devreye alacak, bundan faydalanmak için gereken süreçleri kolaylaştırılacak ve hızlandırılacak. Böylece faaliyetine ara veren işyerlerindeki işçilere geçici bir gelir desteği verirken, işverenlerin de maliyeti azaltmış olunacak.
15- En düşük emekli maaşı 1.500 liraya yükselecek.
16- Emeklilerin bayram ikramiyesini Nisan ayı başında ödenecek. Emeklilerin maaş promosyon ödemeleri de şubelere gitmelerine gerek kalmaksızın, doğrudan hesaplarına yatırılacak.
17- Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığımızın belirlediği kriterlere göre ihtiyaç sahibi ailelere yapılacak nakdi yardımlar için ilave 2 milyar liralık kaynak ayırılacak.
18- İstihdamdaki sürekliliği temin etmek amacıyla 2 aylık telafi çalışma süresi 4 aya çıkarılacak.
19- Tek başına yaşayan 80 yaş üstü yaşlılar için, sosyal hizmet ve evde sağlık hizmetlerinden oluşan periyodik takip programı devreye alınacak.