Dünya, enerji ve teknoloji odağında dönüşüyor

İŞ DÜNYASI

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Bursa Şubesi’nin Enerji ve Çevre Sektör Kurulu Genel Toplantısı, MÜSİAD Genel Merkez Enerji ve Çevre Kurulu Başkanı ve VAT Enerji A.Ş. Genel Müdürü Altuğ Karataş’ın katılımıyla gerçekleşti.

MÜSİAD Bursa Şubesi ev sahipliğinde “Yenilenebilir enerji ve enerji verimliliğinde ülkemizin durumu ve işletmelerimize yansımaları” temasıyla gerçekleştirilen toplantıda, MÜSİAD Bursa Şube Başkanı Nihat Alpay, MÜSİAD Genel Merkez Enerji ve Çevre Sektör Kurulu Başkanı Altuğ Karataş ile çok sayıda MÜSİAD üyesi hazır bulundu.

Yeşil dönüşümde fosil yakıtların kullanımı, yeşil enerji kavramı, ülkelerin yeşil dönüşümdeki hazırlığı, Türkiye’nin yenilenebilir enerji alanında atılımları konularının yanı sıra MÜSİAD’ın israf anlayışıyla tasarruf ilişkisi ile yenilenebilir enerji alanındaki projelerinin de masaya yatırıldığı toplantının açılışında; yeşil dönüşüme ve enerjiye vurgu yapan MÜSİAD Bursa Şube Başkanı Nihat Alpay, enerjinin dünya düzleminde dengeleri değiştirdiğini, ülkelerin bağımsızlık meselesi haline geldiğini ve hane halkı ile işletmelerin en önemli gider kalemi olduğunu vurguladı.

Başkan Alpay sözlerinin devamında, “Salgın hastalık döneminde enerjiye ulaşımda, tedarikinde sorunlar yaşandı. Bu problemler hane halkının ekonomisini direkt etkiledi. Sanayi sektörü ve üretim alanları da bundan nasibini aldı. Fiyatı yüksek olsa da ülkemiz çok şükür enerjiye erişebilme noktasında henüz bir sıkıntı yaşamadı. Ancak şunu da ifade etmek gerekir ki, bilhassa Avrupa’nın, parası olsa bile enerjiye erişememe sorunuyla karşı karşıya kaldığına şahitlik ediyoruz. Yeşil dönüşümün gerekliliklerine uygun üretim yapmaya başlamamız gerekiyor. Bu noktada çok şükür yenilenebilir enerji alanında ülkemiz son yıllarda çok önemli atılımlar yaptı. Enerjimizin yüzde 20’sini güneş ve rüzgârdan karşılayabiliyoruz. Bunu arttıracak yatırımlara eğilerek, en önemli gider kalemlerimizden olan enerjiden daha fazla tasarruf sağlayabiliriz. Kabul etmek gerekir ki, bugün enerji ülkelerin bağımsızlığı meselesi halinde geldi.”

“YEŞİL MUTABAKAT’I AVANTAJA DÖNÜŞTÜRMELİYİZ”

Programda detaylı bir sunum yapan MÜSİAD Genel Merkez Enerji ve Çevre Sektör Kurulu Başkanı Altuğ Karataş, ekonominin ve hayatın enerji ve teknoloji odağında dönüşüm geçirdiğini, dünyanın gelecek yıllarda ise her şeyin elektrik enerjisiyle çalışacak bir düzleme kendini hazırladığına dikkat çekerek, “Enerjide muazzam bir dönüşüm var. Yeşil Mutabakatı imzalayan bir ülkeyiz. Yeşil dönüşüm ekonomisinin getirdiği bazı yükümlülüklerimiz var. Avrupa kendi etrafına bir ekonomik duvar çekerek hem üretimde hem de istihdamda kaybettiklerini geri almayı planlıyor. Buradaki ortak noktayı da çok iyi yakalayarak ‘yeşil’i buldular. Tabii iklim değişikliği hepimizi etkiliyor. Bu dünyada biz emanet bireyleriz. Bu dönüşüme hazırlanmalıyız. Bu noktada ürettiğimiz her iki üründen birini Avrupa'ya ihraç ediyoruz. Yeşil dönüşüm ekonomisi geliyor, karşıdan bir ışık geliyor bu ışığı iyi analiz etmemiz lazım. Gelen tünelin çıkış ışığı mı yoksa trenin ışığı mı? Buna nereden baktığımız çok önemlidir. Karşıdan geleni biz tünelin çıkışına dönüştürmeliyiz. Bunu yapacak bilgiye ve birikime de sahibiz. Yeşil dönüşüme hazırlanır ve gereğini yaparsak şu an 250 milyar euro olan ihracatımızı 450 milyar euro seviyesine çıkarabiliriz” dedi.

DÜNYADAKİ TRENDLER

Geleceğin enerjisi trendleri içerisinde dünya genelinde hidrojen ve elektriğin hâkim olacağının ön görüldüğünü belirten MÜSİAD Genel Merkez Enerji ve Çevre Sektör Kurulu Başkanı Karataş, enerji tasarrufunun da MÜSİAD üyelerinin ‘israf’ anlayışı çerçevesinde gündemine almasının gerekliliğine işaret ederek, “Geleceğin trendlerinden bir diğeri dijital dönüşüm, tüm üretim bantlarınızı, ürün bazında harcanan enerji miktarını ancak bu dönüşümle takip ederek geleceğinizi görebilirsiniz. Tüm bu dönüşümlerin odağında ise elektrifikasyon var. Gaz, benzin doldurarak ulaşım sağladığınız araçların yerini elektrikle çalışan otomobiller almaya başladı. Türkiye’de bu konudaki yatırım çok önemli. Biz tüm bu dönüşüme elektrifikasyon diyoruz. Zaten dünyada bu döneme doğru bir eğilim içinde. İlerde kablosuz elektriği konuşuyor olacağız. Bu nedenle elektrik enerjisini göz ardı etmeden hareket etmemeliyiz. Bir diğer konu ise tasarruf. Biz zaten MÜSİAD olarak israf anlayışıyla hareket ediyoruz. Firmalarınızda doğru müdahalelerle enerjide kayda değer bir tasarruf sağlayabilirsiniz” dedi.

Toplantı plaket takdimi ve soru cevapla son buldu.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.