Webinarda, TWI İnovasyon Merkezi Müdürü Dr. Cem Selçuk, AB projelerinde en önemli olan şeyin iyi bir ekiple yola çıkmak olduğunu ifade etti.
Cem Selçuk, TWI’ın 12-13 tane inovasyon merkezi olduğunu ifade ederek, “Bunların çoğu İngiltere’deydi. Ama dışarı da açılmaya başladık. Biri de Sabancı Üniversitesi’yle kuruldu. 150’yi aşkın, çoğunluğu KOBİ düzeyinde inovasyon networku oluştu. Bu dijital dönüşümde avantajlı bir konum sağlıyor.
Bu işler sadece üniversitelerle olmuyor, endüstri ile birlikte olması gerekiyor” dedi.
AB platformuna tam üye adayı olduğu için Türkiye’nin de finansal desteğinin olduğunu hatırlatan Selçuk şöyle devam etti:
“AB platformu çok geniş bir platform. Bu da fırsatın çok olduğunu gösteriyor. Türkiye üye olmasa da üye adayı olduğu için AB fonlarından faydalanabiliyor. Türk şirketleri inovasyon fikirlerine fon bulabilirler. Burada önemli olan çalışılan ekip. İlk düşünülmesi gereken nasıl bir ekiple işe girmeliyim olmalıdır. Bürokrasi KOBİ ölçekli şirketleri korkutabilir. AB KOBİleri desteklemek istiyor zaten. AB’nin burada asıl amacı ilişkiler kurmaktır. Projelerin fonlanmasında da amaç, farklı ülkelerin insanlarının katılmasını sağlamaktır.”
SADECE FİNANS DEĞİL...
Şirketlerin AB Betgram Projelerine katılmasının ardında sadece finansal gerekçenin tyer almaması gerektiğini de ifade eden Selçuk, “Bu projelere katılan şirketlerin görünürlülüğünü artırıyor. Böyle bir ortamda neler yapıldığını görüyor. Bu tecrübeyi, kendi iş yapışına yansıtıyor. KOBİ’lerin en büyük kazanımı bir süre öncesine kadar bu ortamda bulunmaktı. 5 ülkeden firmalarla bir araya geliniyordu. Son dönemde finansal etki de arttı.
Ne kadar çok katılırsanız, şansınız o kadar artar. O nedenle bu ortama dahil olmak önemli. İlk bir iki girişim sonuç vermese de, sonunda bir projeniz geçer” dedi.
Selçuk, TWI’nın AB projeleriyle ilgili durumunu da aktararak şunları kaydetti:
“TWI daha çok endüstriyel projelerde güçlü. O nedenle uygulamaya dönük ve KOBİ’lerle çalışılan projelerdir. Fikirlerin hayata geçtiği bir ortam yaratmaya çalışıyoruz. Bazen üniversitelerin fikirleri oluyor, bazen KOBİler oluyor biz burada yer alıyoruz networku sağlıyoruz. Bizim networkumuzda üniversiteyi endüstrinin içine sokmak var.
1,5-2 milyar dolarlık bir AB desteği kazanmış durumdayız, bu network sistemimizle. Bir servis de kurduk. KOBİlere yönelik. İsteyen oraya girip katılım yapabilirler.”
Selçuk son olarak 23 Temmuz’da online bir toplantı gerçekleştirileceğini bilgisinin BUSİAD’dan alınabileceğini de ifade etti.