Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız, iş dünyasının yeni Türk Ticaret Kanunu (TTK)'nda itiraz ettiği hükümlere açıklık getirdi. Şirketlere web sayfası açma mecburiyeti getiren maddenin ardında duran Altunyaldız, "Ticari hayatta uluslararası aktör olmak, ülkelere hitap etmek için sanal ortam ideal bir kanaldır. Yerel kalmaya ticari dinamikler müsaade etmeyecektir. Rekabetin bu kadar kızıştığı bir ortamda oyunun dışında kalma mümkün değildir." dedi.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Altunyaldız, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) tarafından tertip edilen 'Yeni Türk Ticaret Kanunu Uygulama Süreci Nasıl Olacak, İşletmeler Ne Yapmalı?' konulu konferansa katıldı. Burada dernek üyelerine hitap eden Altunyaldız, yeni TTK'nın şirketlere faydalarını anlattı. Ekonomide hem dünyanın hem Türkiye'nin önemli aşamalar aldığına işaret eden Altunyaldız, buna bağlı olarak firmaların üretim ve yönetim biçimlerinin yeniden ele alındığını vurguladı. Yeni TTK'nın kurumları uluslararası ağa bağlayacağını dile getiren Altunyaldız, "Kanun şeffaflık vaat ediyor. Şirketler için ortak aramayı gerekli kılmıyor. Birey, Anonim Şirket ya da Limited Şirket'i faal hale getirip idare edebiliyor." ifadelerini kullandı.
Kanunda şirketler için web sayfası açma mecburiyetinin bulunduğunu aktaran Ziya Altunyaldız, şöyle devam etti:
"Şirketlerimiz bunu ağır bir yükümlülük olarak değerlendirmektedir. Fakat uygulamanın getireceği faydaları görmede yarar var. Ekonomik zenginlik ile bilişimin iç içe geçtiği bir dönemdeyiz. Gelinen aşamada emek verimliliğinin önemli bölümü bilişim ile elde ediliyor. Bu sebeple bilişimin faydalarından hem yönetim hem satış gibi ekonomik faaliyetlerin tamamında yararlanmalıyız. Ticari hayatta uluslararası aktör olmak, pek çok ülkeye hitap etmek için sanal ortam ideal bir kanaldır. Yerel kalmaya ticari dinamikler müsaade etmeyecektir. Rekabetin bu kadar kızıştığı bir ortamda oyunun dışında kalma mümkün değildir. Web sayfası ticaretin uluslararası ağına bağlanmaktır. Bu ağa bağlanmadan yana olmadığınız, yerel piyasalarla yetindiğiniz takdirde günü kurtarmadan öte gidemezsiniz. Daha sonra da yok olursunuz. TÜİK'in 2010 verilerine göre küçük ölçekli şirketlerin yüzde 48'inin, orta ölçekli Betgram şirketlerin yüzde 73,9'nun, büyük ölçekli şirketlerin de yüzde 87,3'üne ait web sayfası bulunuyor. Ayrıca KOSGEB tarafından KOBi olarak tanımlanan firmalara ücretsiz olarak web sayfası kurma desteği veriliyor. Ben, bu alanda herhangi bir sorunla karşılaşılacağına ihtimal vermiyorum. Artık coğrafya kader olmaktan çıkmakta, ticari haritanın sınırları ortadan kalkmaktadır. Bunun sonucunda da dünyada ticaret yapma şekli de değişmektedir. Burada en somut örnek elektronik ticarettir. E-ticaret yoluyla yapılan alışverişler artıyor. 2011 itibari ile dünya ticareti 680 milyar doları buldu. 2015'te bu rakamın 1,4 milyar dolara olacağı dillendiriliyor. Türkiye'de ise e-ticaret 2011'de 23 milyar lirayı gördü. Bu sebeple web sitesi bu yasanın getirdiği modern, şirketlerimiz için olmazsa olmaz unsurlardan biridir."
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı, şirketlerin web sayfalarında firmaların mali tablollarının, raporlarının görülebileceğini aktardı. Böylece tablo ve raporların anlaşılır olacağını, ticari kurumların şeffaflaşacağına temas etti. Ziya Altunyaldız, "İnternet siteleri yatırımcıların ilgisini çekmek, ürün ve hizmetlerin satımı için hayati önemdedir. Öte yandan yeni TTK ile ilgili kaygılardan biri sır kapsamında olan verilerin web sayfasında yer alacağıdır. Bu iddia hakikatlerle örtüşmüyor. Sanal ortama konulacak veriler kanunda yazılıdır. Burada şirketlerin sırlarını ortaya koyması söz konusu değil." dedi. Yeni TTK'nın getirdiği denetim kurulları ve bağımsız denetçilere dair maddeye de değinen Altunyaldız, bu uygulamanın doğruları öne çıkarıp yanlışları ortaya koyacağını belirtti.
MÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan ise Türkiye'nin ekonomide önemli aşamalar aldığından söz etti. Eski usul ve yöntemlerle ileri gitmenin mümkün olmayacağını anlatan Vardan, bu sebeple 50 senedir yürürlükte olan ticaret kanununun yeniden ele aldığını ifade etti. Vardan, Türkiye'nin daha da ilerlemesi, dünyanın ilk 10 ekonomisinden biri olması adına yeni TTK'nın hayata geçirildiğinin altını çizdi.
Türkiye'nin büyüme rakamlarına işaret eden MÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Vardan, "Hamdolsun ülkemiz 2011' de yüzde 8,5 büyüdü. Yine tarihe damgasını vurdu. Bu büyüme oranı Ortadoğu'da görülen siyasi dalgalanmalara, ABD ve AB ülkelerinde görülen ekonomik güçlüklere rağmen elde edildi. O anlamda hakikaten mühim ve değerli." şeklinde konuştu.