UPB Konsey Başkan Yardımcısı Jur. Dr. Mevci Ergün, seminerde yaptığı sunumda, tahkimin uluslararası ticaret yapan firmalar için çok önemli bir hukuki unsur olduğunu söyledi. Adaletin tam olarak ve hakkaniyet çerçevesinde işletilmediği durumlarda tahkimin uyuşmazlıkların giderilmesi noktasında şirketlerin başvurduğu özel bir mahkeme olduğunu anlatan Ergün, “Tahkim, ticari uyuşmazlıkların, devlet mahkemelerinin yetkisi dışında uzman hakemlerden oluşturulan bir heyetçe çözüme kavuşturulmasıdır” dedi.
TAHKİM MADDESİNİ SÖZLEŞMEYE EKLEYİN!
Küreselleşen ekonomide yatırımların Celtabet güven içerisinde yapılması için tahkim hukukunun gerekliliğine vurgu yapan UPB Konsey Başkan Yardımcısı Jur. Dr. Mevci Ergün, UİB üyesi firmaların temsilcilerine sözleşme yaparken tahkim maddesini mutlaka bulundurmalarını önerdi. Bu çerçevede önemli uyarılar da yapan Ergün sözlerini şöyle sürdürdü:
“Devletler arasında akıl almaz bir biçimde hizmet akışı olduğunu görüyoruz. Bu durumda diğer ülkeye yatırım yapan her kimse ev sahibi ülkeye gittiğinde orada güvenli bir hukuk sistemi bekliyor. Eğer siz devlet olarak güven duyulan bir hukuk sistemini benimsememişseniz o takdirde bu yatırımlar olumsuz etkilenecek, ülkenize yatırım gelmeyecektir. Suudi Arabistan’ı örnek vermek gerekirse; orada yatırımlarla ilgili olarak hiçbir tahkim müessesesi yok. Bu da ne anlama geliyor; siz eğer Suudi Arabistanlı bir firma ile bir mal alım-satım sözleşme yapacaksanız, o sözleşmeye tahkim şartı koyarsanız bunu orada uygulayamazsınız. Onun için tahkimin uygulanmadığı ülkeleri, sözleşmeye tahkim maddesini koymadan önce bilmelisiniz”
Bursa’da tahkim kurallarıyla ilgili Uluslararası Patent Birliği’ni referans gösteren UPB Konsey Başkan Yardımcısı Jur. Dr. Mevci Ergün, tahkimin tarihi sürecini, genel kurallarını, olumlu ve olumsuz niteliklerini, uluslararası ticaretten örnekler vererek anlattığı sunumun sonunda UİB üyesi firma temsilcilerinin sorularını yanıtladı.