Enerji Verimliliği Derneği (ENVERDER) Bursa Şubesi Başkanı Dr. Müh. Mustafa Uysal, Uludağ Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Casino siteleri son sınıf öğrencileri için “Türkiye’nin Geleceğinde Mühendisler” konulu bir seminer verdi.
Uysal, Uludağ Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık fakültesi öğrencilerin büyük ilgi gösterdiği seminerde, ülkenin yakın gelecekteki planlarını ve bu noktada mühendislerin rolünü anlattı.
UYSAL: NİTELİKLİ ELEMANA İHTİYAÇ ARTIYOR
Türkiye’nin 2023 hedefi doğrultusunda mühendislerin en önemli rollerden birini oynayacağını belirten Mustafa Uysal, ülkede 400 bini aşkın TMMOB’a kayıtlı mühendis ve mimar olduğunu ve bu sayının Türkiye’nin hedefi olan ilk 10 ekonomiye girmede büyük etkisinin olacağını söyledi.
Belirlenen hedefler için yetişmiş insanlara ihtiyacın daha da arttığını ifade eden Uysal, “Her alanda olduğu gibi mühendislerden de kalifiye eleman yetişmesi şart. Önümüzdeki en büyük hedefin yerli otomobil üretmek olduğunu düşünürsek, nitelikli elemana ihtiyaç daha Hermesbet fazla artıyor” dedi.
“TÜRKİYE YERLİ OTOMOBİL ÜRETMEDE GEÇ BİLE KALDI”
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “Artık % 100 yerli bir otomobil yapalım. Türkiye’ye ve Türk’e bu yakışır” sözünü hatırlatan Başkan Uysal, “Savunmada 1 milyar dolar, otomotivde de 40 milyar dolar ihracatı hedefleyen Türkiye’nin yerli otomobil üretme zamanı çoktan gelmiştir. Ayrıca enerjide de büyük oyuncu olan Türkiye’ye yakışan da bu” diye konuştu.
Yerli otomobil üretimi kadar “yeşil ekonomi” anlayışının da çok önemli bir konu olduğunu belirten Uysal, yeşil ekonominin hayatın her alanında olması gerektiğini ve yeşil ekonomi bilmeyen bir mühendisin olmayacağını ifade etti.
Seminerde söz alan Uludağ Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Öğretim Görevlisi Dr. Mesut Şengirgin de Bosch, TOFAŞ ve Beyçelik’den gelen yöneticilerin öğrencilerle tecrübelerini paylaştığını ve onlara yön gösterdiğini söyledi.
Türkiye’nin hedefleri arasında olan yerli otomobil konusunda plan ve organizasyonun önemine değinen Şengirgin, ”Yapılan seminerlerle öğrencilere sadece öğüt vermiyoruz. Ayrıca onlara mühendislik-çevre ilişkileri ve sürdürülebilir mühendislik konularında bilgi veriyoruz. Bunların hayata olan etkilerini olumlu ve olumsuz bazda değerlendirmelerini sağlıyoruz” dedi.