Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB), bu yıl 15’incisi düzenlenen Paris Texworld Kumaş Fuarı’na katılım sağladı. Türkiye’den yaklaşık 89 firmanın katıldığı fuarda özellikle AB ülkelerindeki alıcıların Türk firma ürünlerine büyük ilgi gösterdiği görüldü. Türkiye, fuara en fazla firma ile katılan ülkeler sıralamasında ikinci olurken; Çinli firmaların fuardaki sayıca üstünlükleri dikkat çekti. UTİB, katılımcı firmalara sunduğu destek ile firmaların fuarı verimli bir şekilde geçirmesini sağladı. UTİB organizasyonu, farklı ülke katılımcılarının da işleyiş açısından dikkatini çekti.
Fransa ile ilgili değerlendirmelerde bulunan UTİB Başkanı İbrahim BURKAY, “Fransa, coğrafi konumu itibarıyla Avrupa Birliğinin merkezinde yer almakta olup Birliğin diğer ülkelerinde bulunan önemli sanayi ve ticaret noktalarına ulaşımda ideal bir kavşak noktası niteliğindedir. Fransa her ne kadar Avrupa ve dünya giyim modasının trend belirleyici merkez ülkesi olmaya devam etmekteyse de, günümüzde iç tüketimin büyük bölümü ithalatla karşılanmaktadır.
2011 yılında Fransa toplam 5,4 milyar dolar tekstil ithalatı yapmıştır. Aynı yıl Türkiye’den yaptığı tekstil ithalatı ise Betpark 190 milyon dolardır. Fransa’nın en büyük tekstil tedarikçileri İtalya, Almanya ve Belçika’dır. 2011 yılında İtalya bu pazara 1 milyar $, Almanya 700 milyon $, Belçika ise 450 milyon $ ihracat yapmıştır. Türkiye’nin pazar payı % 4’tür. Fransa tekstil pazarı Türkiye için önemli fırsatlar içermektedir. Çünkü bu pazara en fazla ihracat yapan İtalya, Almanya gibi ülkeler ihraç ettikleri bu ürünlerin önemli bir bölümünü zaten Türkiye’den tedarik etmektedirler. “ dedi.
Burkay, sektör adına belirledikleri hedefler doğrultusunda dünyanın neresinde olursa olsun fuarlara katılım sağlamaya çalıştıklarını vurguladı ve Şangay’da düzenlenen ev tekstili fuarında, Çinli firmalara kendi evlerinde kafa tuttuklarını hatırlattı. Paris’te de Çinli firmaların sayıca fazla olmalarına rağmen, Türk firmaların nitelikli ürün özellikleriyle Avrupalı alıcıların dikkatini çektiğini ifade eden Burkay, “Özellikle ürünün eksiksiz ve zamanında teslimatı konusundaki avantajımızı, ürün kalitemizle de birleştirince tercih ediliyoruz” dedi. Yeni pazarların hedef olarak belirlenmesi dışında, mevcut pazarlardaki durumun korunmasına da dikkat çeken UTİB Başkanı “Avrupa pazarlarında gözle görülür bir daralma var ve bizler bu durumun farkında olarak çalışmalarımızı daha etkin bir şekilde sürdürüyoruz” diye konuştu.