İnşaat projelerinde genel olarak sağlamlık, estetik ve maliyet gibi kıstaslar göz önüne alınmasına rağmen, zamanla azalan enerji kaynakları ve doğanın değişen dengesi çevreye duyarlı binaları da gündeme getiriyor. Hedefin sıfır enerji tüketimi olduğu bu binalarda, üstün yalıtım özelliklerinin yanı sıra kendi enerjisini üretme özellikleri de ön plana çıkıyor.
Enerji Verimliği Derneği (ENVERDER) Bursa Şubesi Başkanı Dr. Müh. Mustafa Uysal, inşaat sektörün bu teknolojiye uygun olarak yapılanması gerektiğini söyledi. Mustafa Uysal “Tüm dünyada LEEDS adı ile bilinen sertifikalandırma ile binaların çevreye karşı duyarlılığına bağlı olarak puanlar veriliyor. Buna uygun binalar ile karbon salımı azaltıldığı gibi daha az enerjiye ihtiyaç duyulması hedefleniyor. Her yıl milyarlarca dolar değerindeki enerjiyi binalarımızı ısıtmak ve aydınlatmak için kullanmaktayız ve bu enerjinin büyük kısmını maalesef ithal etmekteyiz” dedi.
İnşaat sektörünün TÜBİTAK ile işbirliğinde Ar-Ge yaparak, bu alandaki yeni konseptleri portföyüne eklemesi gerektiğini belirten Uysal, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yönetmeliklerinde bu standartları görmek gerektiğini ve bölgesel kalkınma ajanslarının bu yapıları teşvik etmesi gerektiğini söyledi.
YEŞİL BİNALAR TEŞVİK EDİLMELİ…
20-21 Şubat tarihlerinde İstanbul’da yapılan Uluslararası Yeşil Binalar Zirvesi’nde, çevre ve doğaya zarar vermeyen yeşil Betsmove binaların yapımı ve doğa dostu malzemelerin kullanılması konusunda vergi ve kredi teşvikleri sağlanacağının ifade edildiğini aktaran Uysal, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından bu çalışmanın hızlı bir şekilde yerini almasının, Türkiye’nin enerji profili açısından son derece önemli olduğunu dile getirdi.
Yerel yönetimlerin de konuya hassasiyetle eğilmeleri gerektiğine işaret eden Uysal, büyük şirket merkezlerinin ve kamu binalarının buna uygun olarak projelendirmesinin önemli bir kazanç sağlayacağını vurguladı.
İnşaatı devam eden Bursa Büyükşehir Belediyesi yeni binasında trijenerasyon (hem elektrik üretip hem de ısıtma ve soğutma yapabilen)
sisteminin kullanılmasının önemli bir uygulama örneği olarak karşımıza çıktığını kaydeden ENVER Derneği Bursa Şubesi Başkanı Dr. Uysal, enerjinin alınıp satılan bir ürün olarak değil, bir kaynak yönetimi olarak değerlendirilmesi gerektiğini ve enerji politikaları için yeşil binaların mutlaka hayatımızda yer etmesinin şart olduğunu söyledi.
Dr. Uysal, “Amerika’da yeni yapılan binaların yüzde 14’ü artık yeşil bina, Enerji verimliliğinde sürdürülebilirliğin sağlanması için tüketimlerin izlenmesi deneme bonusu gerekmekte olup, bu manada gelecekte dönüşüm sağlanacak 14 milyon konutun yeşil bina şeklinde olmasını önemsiyoruz. Türkiye böylelikle yeni bir nükleer santral kurma gereksinimi duymayacaktır” diye konuştu.