Türkiye’ye büyük değer katacak bu proje, Bursa otomotiv sektöründe de sevinç uyandırdı. Elektrikli otomobil üretiminin Bursa’da gerçekleştirilecek olması, sektördeki teknolojik yeniliklerden, istihdama, üretim kapasitesinden ihracata kadar birçok alanda önemli gelişmelere yol açacak. Bursa iş dünyasının önemli isimleri ve otomotiv yan sanayi temsilcileri TOGG’un Bursa’ya önemli kazanımlar sağlayacağı konusunda hem fikir.
BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim BURKAY
Bursa'da, sahip olduğumuz üretim yeteneğini ülkemizin 60 yıllık rüyasını gerçekleştirmek üzere sergileyeceğiz. Fabrikamızın temeli atıldı. İlk otomobilimizin banttan inmesini de yine büyük bir heyecanla bekliyoruz.
Artık ilk otomobilimizin banttan inmesini büyük bir heyecanla bekliyoruz. İş dünyamıza duydukları güvenle milli otomobil projesini gerçekleştirecek olmanın gururunu bizlere yaşatan Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a, Hükümetimize, Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Mustafa Varank'a, Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu'muza (TOGG) ve TOBB Başkanımız Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu'na şükranlarımızı sunuyorum
BUTEKOM bünyesinde gerçekleştirdiğimiz Ar-Ge çalışmalarıyla yerli otomobilin araç ağırlığını ve yakıt tüketimini azaltırken karbondioksit emisyonunda önemli bir standarda ulaşmayı amaçlıyoruz. 'Elektrikli Araçlar Mükemmeliyet Merkezi' kurma hedefiyle proje hazırlıklarımızı da tamamladık. Bu kapsamda Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu ile BUTGEM bünyesinde düzenleyeceğimiz kurs programlarıyla elektrikli araçlar konusunda uzman teknik elemanlar yetiştireceğiz. BUÜ Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu bu yıl açılacak olan hibrit ve elektrikli taşıtlar teknolojisi programına 40 öğrenci alarak eğitim öğretime başlayacaktır.
Uludağ Üniversitemizin ve Bursa Teknik Üniversitemizin varlığı, mühendislik fakültelerimizden mezun olan gençlerimizin ulaştıkları yetkinlik seviyesi yerli otomobil projesinin başarısı ve yeni bir kalkınma hamlesini Bursa'dan başlatmamız için bizlere büyük fırsatlar sunuyor. Kamu-sanayici-üniversite iş birliğinde Ar-Ge ve inovasyon odaklı çalışmalar kent ve ülke ekonomimize önemli kazanımlar getirecektir. Tüm yatırımlarımız ve kaynaklarımızla milli teknoloji hamlemizin en önemli atılımı olan yerli otomobil projesi için en yüksek düzeyde katkı sağlamaya devam edeceğiz. Milli otomobilimizin uluslararası bir marka olması yolunda atılan tüm adımların en büyük destekçisi olmayı sürdüreceğiz.
Bursa TB Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB YK Üyesi Özer MATLI
2022 yılında banttan indireceğimiz Türkiye’nin ilk yerli ve milli otomobili TOGG’u yollarda görmeyi büyük bir heyecan ve sabırsızlıkla bekliyoruz”
TOGG Mühendislik, Tasarım ve Üretim Tesisleri’nin temelini tüm dünyayı etkisi altına alan korona virüs salgınına rağmen Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı görkemli bir törenle attık. Toplam bedeli 22 milyar lira olacak yerli otomobil projesi hem ülke ekonomisine hem de Bursa`mıza çok büyük katkı sağlayacaktır. Bizlere bu gururu ve sevinci yaşatan Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere hükümetimize, bakanlarımıza, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu Yönetim Kurulu Başkanımız Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu ile 5 babayiğidimize şükranlarımı ve teşekkürlerimi sunuyorum.
Hızlı bir şekilde kabuk değiştirerek dijital dönüşüm geçiren otomotiv dünyasında Türkiye, TOGG ile artık önemli bir oyun kurucu haline gelecek. Gemlik’te temeli atılan yerli otomobil fabrikası sadece bir üretim üssü değil, aynı zamanda bir teknoloji üssü olacak. Türkiye’nin otomobili ülkemizin dijital ekonomiye geçişinin en önemli örneğidir.
Türkiye’nin gururu olan projenin 2032 yılına kadar gayrisafi yurt içi hasılaya 50 milyar Euro katkı sağlaması, cari açığı 7 milyar Euro azaltması bekleniyor. Doğrudan 4 bin 300 kişiye iş imkânı yaratacak proje, yan sanayi ile birlikte 20 bin ek istihdam oluşturacak. Çalışan ihtiyacının büyük bir kısmı Gemlik ve çevre ilçelerden karşılanacak olan dev proje, Gemlik’i geliştirip büyütecek. Yerli ve milli otomobilimizin Bursa`ya geliş süreci boyunca yürütülen lobi faaliyetlerinde, TOBB Yönetiminde bulunmamızın da katkısı oldu ise ne mutlu bize. Artık bir “Bursa Markası” olan ve “Yeni Lige Yolculuk” ta odağında, teknoloji, Ar-Ge ve mobilite ekosistemi olan, akıllı ve çevreye duyarlı tüm değerleri aynı çatı altında buluşturan TOGG`un, Ülkemize ve Bursa`mıza hayırlı olmasını diliyorum.
OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran ÇELİK
Yerli otomobil üretimi, Türkiye'nin dünya otomotiv endüstrisinde yaşanan dijital dönüşümün güçlü bir parçası olma hedefine katkı sunacak ve ihracatçılarımız için motivasyon kaynağı olacak.
Otomotiv sektörümüz, gerek iktisadi stratejilerde gerekse teşvik ve tedbirler söz konusu olduğunda üretim, ihracat ve istihdama olan katkısı nedeniyle daima ön planda tutuluyor. Aynı şekilde, üretim ayağının başlaması yolunda ilk adımı atılan yerli otomobil projesi de Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde ülke olarak otomotiv sektöründeki vizyonumuzu ve iddiamızı yansıtan en önemli ögelerden biri durumunda. Günümüzde dünya otomotiv endüstrisi; elektrikli, birbiriyle bağlantılı, sürücüsüz ve paylaşılan araçlar gibi yeni trendlerle çevrili. Otomotivin yeni ekosisteminde araç içi bilgi ve eğlence sistemleri ile yazılıma yönelik yatırımlar önem kazanıyor. Mekanik teknolojinin yerini, bilişim ve yazılım teknolojileri ekseninde yapay zeka uygulamaları alıyor. Türkiye otomotiv endüstrisi olarak hedefimiz; bu alanlara hakim olarak endüstride yaşanan dönüşümün güçlü bir parçası haline gelmek. Sektörümüzün sahip olduğu nitelikli iş gücü ile yüksek teknolojiye dayalı, yüksek katma değer yaratan, verimli, güvenli, çevre ile uyumlu, dünya standartlarına uygun üretimi artırarak sürdürmeyi hedefliyoruz. Bu noktada, Türkiye'nin elektrikli yerli otomobil projesinin amacımıza önemli bir katkı sunacağına inanıyoruz.
Bursa OSB YK Başkanı Hüseyin DURMAZ
Türkiye’nin uzun yıllardır hayalini kurduğu yerli otomobilin Bursa’da üretilecek olması, tüm Bursalı sanayicilerimizde büyük heyecan uyandırmıştır. Bursa sanayi kültürüyle ve otomotivdeki altyapısıyla, yerli otomobilin üretilmesi için en ideal şehirdir. Bu noktada TOGG’un merkezinin şehrimizde olması, sanayimize de önemli kazanımlar sağlayacaktır. Elektrikli ve otonom araçlar alanında atılımlar gerçekleştirilecektir. Sanayicimiz Endüstri 4.0’a daha hızlı bir şekilde entegre olarak, geleceğin ihtiyaçlarına cevap verecek konuma hızlı bir şekilde geçiş sağlayacaktır.
Yerli otomobilin elektrikli ve en son teknolojinin kullanılacak olması, sanayicimizin de bu yönde adımlar atmasına vesile olacaktır. Halihazırda, dünya otomotiv sektöründeki gelişmeleri de göz önünde bulundurduğumuzda, bu dönüşüm kaçınılmazdır. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, temel atma töreninde yaptığı konuşmada, fabrikada 4 bin kişinin istihdam edileceğini söyledi. Bu oldukça önemli bir rakam. Ancak, bu alanda kalifiye elemanın yetişmesi, teknolojiyle iç içe üretime ayak uydurabilmesi oldukça önemli. Bu anlamda, istihdam edilen elemanların niteliğinde de bir değişim olması kaçınılmazdır.
Yerli otomobilin üretim kapasitesine bağlı olarak, Bursalı otomotiv tedarikçilerinin de üretim kapasitelerini artacağını düşünüyorum. Bu noktada, taleplere uygun üretim yapabilecek firmalar ön plana çıkabilir. Yerli otomobil üretiminin istihdama ve ihracata sağlayacağı katkıları da göz önünde bulundurursak, teknolojik dönüşüme ayak uyduran firmaların bu süreçten büyük kazanımlar elde edeceğini öngörüyorum.
Şehrimizde güçlü ve dünyayla rekabet edebilecek önemli sanayi kuruluşlarımız var. Bunların içerisinde otomotiv sektöründe değerli üretimler gerçekleştiren firmalarımız da mevcut. Ben sanayi altyapımızın, elektrikli otomotive hazır olduğu kanaatindeyim. Bunun yanı sıra TOGG’un, firmalardaki dijital dönüşümü daha da hızlandıracağını ve otomotiv sektörünün dünyada yaşanan gelişmelerde önemli bir aktör olacağını düşünüyorum.
DOSAB YK Başkanı Ersan ÖZSOY
Bursa, ülkemiz otomotiv sektöründe en önemli aktör konumundayken, TOGG Projesi ile yeni bir motivasyon da kazanmış oldu. Sektör kabuk değiştirmenin eşiğindeyken hem ilimiz hem de ülkemiz, otomotivdeki bu değişim sürecine çok stratejik ve yeni bir teknoloji ile adım atıyor. Umuyoruz ki, Türkiye içten yanmalı motorlar konusunda sonradan yakaladığı başarıyı; elektrikli araçlar konusunda bu kez işin başında ve masadaki önemli bir aktör olarak yakalayacaktır.
Elbette milli otomobil projesi ülkemize ve sektöre önemli kazanımlar getirecektir. Bunun için istikrarlı şekilde el birliği ile çalışmak gerekir. Zira Bursa ve ülkemizdeki yan sanayi henüz elektrikli araçlar yönünde oluşmuş veya gelişmiş değil. TOGG Projesinin bu oluşumu sağlama, yan sanayiyi de geliştirip büyütme gibi bir misyonu olacak. Bu açıdan bakıldığında projenin, sadece üretim değil, aynı zamanda oluşturacağı üretim ekosistemi ile ekonomi, teknoloji ve istihdam açısından da önemli kazanımlar getireceğini düşünüyorum.
DOSAB’da katılımcı olan bazı firmalarımızın yanı sıra şehrimizde yan sanayide üretim yapan otomotiv sektörü firmalarının, TOGG ile işbirliği için çaba gösterdiklerini, teklif verdiklerini biliyoruz. Dolayısıyla, böyle milli bir projenin tedarikte yerlilik oranının da yüksek olacağı açık…
Bünyesinde TOFAŞ gibi ülkemizin ilk ve önemli ana sanayisi yanında güçlü yan sanayi firmalarını barındıran DOSAB; yine sınırlarımız içinde yer alan BTSO Bursa Teknoloji Koordinasyon ve Ar Ge Merkezi (BUTEKOM), mesleki ve teknik eğitim merkezi BTSO BUTGEM ile de TOGG Projesinin merkezlerinden olacak.
Zira BTSO’nun BUTEKOM’da ‘Elektrikli Araçlar Mükemmeliyet Merkezi’ kurma projesi tamamlandı. Yine BTSO ve Uludağ Üniversitesi Teknik Bilimler MYO işbirliği ile BUTGEM bünyesinde düzenlenecek kurs programlarıyla elektrikli araçlar konusunda uzman teknik eleman yetiştirmek hedefleniyor.
Özetle Bursa sektördeki birikimi ve potansiyeli ile milli otomobilin büyük ve önemli bir marka olması yolunda en büyük katkıyı her zaman verecektir.
NOSAB YK Başkanı Erol GÜLMEZ
Şehrimiz, Türkiye’de otomotiv sektörünün öncüsü. Bu sebeple hem üretimde hem de ihracatta, Bursa, çok önemli bir potansiyele sahiptir. İstihdam potansiyelinin de yüksek olduğu bir şehir olduğundan dolayı nitelikli beşeri kaynağın üretime katılması diğer kentlere göre daha kolay. Sahip olduğu tüm bu özelliklere baktığımızda, Bursa’nın bir sanayi kenti olduğunu söyleyebiliyoruz. Yerli otomobilin Bursa’da üretilmesi, Bursa’nın taşıdığı potansiyele bakıldığında doğru bir karar. Fabrikanın üretime başlamasıyla birlikte Bursa sanayisinde de farklılıklar olacaktır. Fabrika, lojistik açıdan Bursa gibi doğru bir noktada bulunduğu için otomotiv yan sanayine çalışan firmalar tedarikçi konumuna gelecek. Bu; üretim ve ticaret hacminde gözleyebileceğimiz oranda iyileşmeye sebep olur. Talebin olması arzı doğuracağı için Bursalı üreticinin üretim kapasitelerini de artıracağını düşünüyorum. Bunun yanında bölge istihdamına olumlu etki etkisi de söz konusu olacaktır. Uluslararası pazarda rekabet edebilme gücümüzü ve yetimizi de aynı oranda etkileyecektir. Otomotiv sektörüne ve Bursa’nın ekonomik yapısına pek çok açıdan hareketlilik getireceğini düşündüğüm bu fabrika, umuyorum ki şehrimize ve bölgemize hayırlı olur.
Kayapa OSB YK Başkanı Yalçın TOY
TOGG’un Bursa’yı seçmesi tesadüf değildir. Tam bir nokta atışı, doğru bir tercihtir. Çünkü Bursa, otomotiv altyapısı, kültürü ve yan sanayisi ile sadece ülkemizin değil dünyanın örnek bir şehri. Osmanlı döneminde bile faytonlar Bursa’da yapılıyormuş. Dolayısıyla Bursa’nın bir otomotiv kültürü olduğunu söyleyebiliriz. Tüm bunlara baktığımızda Bursa’nın TOGG için çok doğru bir adres olduğunu ve bu hamlenin de Bursa ekonomisine önemli katkılar sağlayacağını düşünüyorum. Üretilecek otomobile Bursa sanayisi hazırlıklı, şimdiden projeler ürettiklerine inanıyorum.
Üretim kapasitesinin artması otomobilin perakende fiyatı ve tüketici ile alakalı bir durumdur. Devlet bu konuda iyi bir politika izlemeli. Otomobili ulaştıracağı hedef kitlesini iyi seçmeli. Orta segment bir araba yapılırsa bence başarılı olacağını düşünüyorum.
Dünya şu anda pandemi yaşıyor. Buna rağmen duraksamadan mevcut koşullarda da hareket kabiliyetimizi sürdürerek bir şeyler üretmeliyiz. Dünya insansız fabrikalarda doğru gidiyor. Bunlara mutlaka uyum sağlamalıyız. Dolayısıyla bunlara altyapısı olmayan firmaların ivedilikle buna yönelmelerini tavsiye ediyorum.
HOSAB YK Başkanı Ömer Faruk KORUN
Uzun zamandır ülkemizin gerçekleştirmeye çalıştığı milli otomobil hayalinin, el birliğiyle gerçeğe dönüştüğünü görüyoruz. Üstelik bu proje gelecekte önemli bir rol üstlenecek elektrikli araç ile hayata geçiriliyor. Otomotiv sektöründeki bu dönüşümü görüp böylesi bir stratejik bir hamle yapmak son derece olumlu bir durum…
Fabrikanın Bursa’da kurulu olması, sektörde güçlü olan Bursa’nın elini elbette daha da güçlendirecektir.
HOSAB bünyesinde otomotiv sektörüne dönük çalışan birçok firma olduğundan dolayı, Türk otomotiv tedarik sanayiinin yeni teknolojilere intibak konusunda ne kadar başarılı olduğunu görüyoruz. TOGG’un önderliğinde elektrikli araçlar konusunda da kısa sürede güçlü bir tedarik sanayi oluşacağını düşünüyorum. TOGG ile görüşen, aralarında elektrikli araçlara parça üreten bölgemizde kurulu bazı firmaların olduğunu biliyoruz. Yan sanayi firmalarının TOGG ile iş birliğinin önümüzdeki süreçte gelişeceği açık. TOGG yöneticilerinin yerlilik oranında lider bir konuma geleceklerini açıklamaları da, tedarik firmaları için iyi haber. Çünkü Türkiye'deki tedarikçiler bir elektrikli aracın yüzde 25-30'unu sağlayabiliyor. Ama milli otomobil ile birlikte bu oran gelişecektir. Yan sanayinin hızlı bir şekilde bu duruma ayak uyduracağını düşünüyorum. Türkiye’nin Otomobili Projesi, otomotiv yan sanayinin gelişimi için de önemli bir projedir.
İnegöl OSB YK Başkanı Zeki ŞAHİN
Bursa sanayisi büyük bir sanayi. Tekstille ve otomotiv yan sanayisinde çok kuvvetli Türkiye içinde. Biz, Bursa olarak çok şanslıyız. Yerli otomobil fabrikasının Bursa’ya yapılması, yerli otomobil üretiminin Bursa’da olacak olmasının Bursa ekonomisine ve hepimize büyük katkı sağlayacağına inanıyorum. Onla paralel olarak yatırımların da bu tarafa kayacağını, onların ihtiyacını karşılayacak tesislerin de yapılacağına da inanıyorum.
MÜSİAD Bursa Şubesi Otomotiv Sektör Başkanı Kamil ÖZKAN
Türkiye’nin uzun yıllardır beklediği yerli otomobilin Bursa’da yapılacak olması tüm iş dünyasında ve otomotiv sektöründe büyük bir heyecan uyandırdı. Bursa gerek sanayi kültürü gerekse de otomotiv alanındaki bilgi ve tecrübesiyle, TOGG’a ev sahipliği yapmak için en uygun yerdi. MÜSİAD Bursa Şubesi olarak da bunu her platformda dile getirdik. TOGG’un Bursa’da yapılmasına vesile olan başta Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, tüm paydaşlara teşekkürlerimizi sunuyoruz.
Elektrikli yerli otomobilin Bursa’da olması, sektörde bir değişime sebebiyet verecektir. Teknolojik yatırımların, daha nitelikli istihdamın artacağını düşünüyorum. Buna bağlı olarak, elektrikli ve otonom araç teknolojilerine entegre olmuş firmaların üretim kapasitelerinin de artacağını öngörüyorum.
Türkiye otomotiv sektörünün kalbi konumunda olan Bursa’nın yerli otomobil üretimi için altyapısı yeterlidir. Hali hazırda, birçok firmamız, ürettikleri ve ihracatlarıyla dünyada önemli birer aktör konumundadır. Gelecek dönemde, TOGG ile birlikte teknolojik yatırımların daha da artacağını ve Bursalı firmaların tecrübeleriyle birlikte, bu üretime hızlı bir şekilde adapte olacağımıza inanıyorum.
Cumhurbaşkanımızın temel atma töreninde açıkladığı, ilk aşamada planlanan 4 bin istihdamı oldukça değerli buluyorum. Bunun yanı sıra, TOGG ile birlikte Yenişehir ilçemizde kurulması planlanan Oto Test Merkezi de sektöre değer katacak, önemli bir yatırım olacaktır. Tüm bunlarla birlikte Bursa’nın otomotiv alanında dünyada önemli bir aktör olacağını düşünüyorum.
Aktaş Holding İcra Kurulu Başkanı İskender ULUSAY
Öncelikle yerli otomobilin bütünsel olarak ortaya koyacağı katma değeri değerlendirecek olursak, bu proje Türkiye’nin geleceği açısından çok büyük bir itici güç olacaktır. Bu konuda, TOGG çatısı altında güç birliği yapan baba yiğitleri tekrardan kutlamak istiyorum.
Bu dev yatırımın Bursa’da hayata geçmesi hepimiz için son derece sevindirici. Zaten bilindiği üzere otomotiv sanayi açısından Bursa, çok uzun yıllardır “Türkiye’nin Detroit’i” olarak nitelendirilmekte.
Özellikle otomotiv ana sanayii ve yan sanayii başta olmak üzere; birçok farklı sektörde Bursa, ülkemize büyük katma değer sağlamaktadır. Hem güçlü teknolojik altyapı hem de yetişmiş iş gücü açısından Bursa sanayisi, TOGG ile birlikte çok daha iyi noktalara ulaşacaktır.
Ayrıca Yenişehir’de yapılması öngörülen Otomotiv Test Merkezi de hayata geçerse, bu da kuşkusuz Bursa için ayrı bir değer olacaktır.
Pandemi dolayısıyla sektörün yaşadığı gerileme süreci, normalleşme ile birlikte yavaş yavaş pozitif yönde ivmelenmeye yönelmiş durumda.
Sektörde özellikle dijitalleşmeyle birlikte yakıt kullanımı noktasında hibrit ve elektrikli araçların gün geçtikçe yaygınlaştığını görmekteyiz. Dolayısıyla gelecekte, elektrikli ve otonom araçlar ile havalı süspansiyon sistemlerinin daha kullanılabilir duruma geleceğini düşünüyoruz. Diğer taraftan, biz de yeni nesil araçlar için iş birlikleri yapmak suretiyle ürün gamını genişletmek için tüm gücümüzle çalışıyoruz.
Bu noktada, sektör temsilcilerinin de yatırımlarını insan ve çevre önceliğinde, sürdürülebilir bir gelecek inşa etmek için yapması gerekiyor. Bursa sanayisinin, bu beklentilere en hızlı şekilde yanıt verebilecek yetkinliğe ve altyapıya sahip olduğuna inanıyorum.
Biz de Aktaş Holding olarak, şirketimizde dijital dönüşümü adım adım uygularken, dönüşüm sürecini yenilenen araç teknolojisine göre şekillendirme gayretindeyiz.
82 yıllık köklü bir şirket olarak tüm çalışmalarımızı gelecek odaklı şekillendirirken, değerlerin yaşatıldığı bir anlayışla da ülkemiz ekonomisine ve sektöre en yüksek düzeyde katma değer sağlama hedefindeyiz.
TOGG konusunda da üzerimize düşen her türlü sorumluluğu üstlenmeye hazırız.
YEPSAN YK Başkanı Mehmet BAŞ
Bu projeyi başından itibaren isteyen bir kişi olarak yerli otomobil fabrikasının Bursa’ya yapılmasını oldukça yerinde bir karar olarak görüyorum. Umuyorum ki, araçta kullanılacak parçaların yerlilik oranı, en kısa zamanda bahsedilen rakamlara ulaşır.
Bütün sektörler, yeni kurulacak bu fabrikayla beraber belirli bir iş hacmine ulaşacaktır. Fabrika tam kapasite çalıştığında istihdamın 8 bin kişiye ulaşacağı konuşuluyor. Bu 8 bin kişinin Bursa çevresinde yaşayacak olması, şehir ticaretinin artmasına vesile olacaktır. Yan sanayide faaliyet gösteren çalışanların da buna paralel geliri artacak ve şehrimiz için önemli bir ekonomik potansiyel ortaya çıkacaktır.
Sektörel olarak ele aldığımızda, arabanın elektrikli bir araç olması, teknolojik alanlarda yeni iş imkanları doğuracaktır. Yazılım sektörü daha üst seviyeye çıkacaktır. Aracın motor ve bataryalarının da yerli üretim olması ve bunların Bursa’da imal edilmesi halinde Bursa ticaretine farklı bir alan açacaktır.
Doğu Pres YK Başkanı Mustafa EKİNCİ
Yerli otomobilin Bursa’da üretilecek olması ve uzun süredir gelen ilk büyük otomotiv ana sanayi yatımı olmasını Bursa otomotiv sanayiinde elbette bir heyecan uyandırdı.
Basından takip edildiği kadarıyla, yerli otomobilin stil tasarımı, mühendislik, yapısal tasarım, testler, prototip gibi otomotiv teknolojisine yönelik araştırma ve geliştirme çalışmaları daha çok TOGG’un hizmet aldığı yurtdışı firmalar tarafından yürütülüyor. TOGG ise daha çok gereksinimleri belirleyen, projeyi yöneten, yönlendiren ve kontrol eden tarafa yer alıyor. Fabrikanın kurulması ile birlikte bu yerleşkede tesis edilecek bir Ar-Ge Merkezi veya bir Elektrikli Araç Mükemmeliyet Merkezinde gerekli altyapı oluşturularak bu tür çalışmalar da yerlileştirilebilir. Bu çok önemli bir fırsattır. Bursa otomotiv sanayii de paralel yatırımlar ile bu alana yönlenerek, geleneksel içten yanmalı motorlarda kazandığı bilgi ve tecrübeyi ve mevcut Ar-Ge altyapısını elektrikli araçlara uyarlayabilir ya da yeni Ar-Ge yatırımları ile kendilerini bu alanda geliştirebilir.
TOGG, şu anda marka yerleştirme ve bilinirliliğini arttırma yönünde ciddi PR çalışmaları yürütüyor ve son kullanıcının beklentilerini tespit ediyor. Bu bağlamda, araçlarda ön plana çıkartmaya ve vurgulamaya çalıştıkları özelliklerin, daha çok akıllı (smart) teknolojiler, mobilite ve bağlantı sağlanabilirlik (connectivity), geliştirilmiş sürücü destek sistemleri (ADAS) ve ICT uygulamalarının araçlara entegrasyonu gibi konular olduğu hissediliyor. İnşaatına başlanan üretim tesisinde ise, akıllı fabrika konseptinin altı çiziliyor. Bursa otomotiv sanayiinin de gelişiminin ve değişiminin bu kavramlar doğrultusunda olacağını düşünmekteyiz. Zaten sanayimiz de üretim tesislerinde uzunca sayılabilecek bir süredir verimlilik sağlayacak Endüstri 4.0 uygulamaları üzerine çalışmalar yürütüyor. Bu çalışmalar TOGG ile daha da hız kanabilir.
Otomotiv/ürün teknolojisi yönünden bakıldığında ise, otomotiv sanayiinin elektrik motoru, batarya, batarya yönetim ve HVAC sistemleri, şarj üniteleri gibi elektrikli araçlara özgü sistem ve komponentleri de daha fazla gündemine almaya başlayacağını; bu alanlarda, aracın yerlileşme oranını arttırıcı Ar-Ge ve ürün geliştirme çalışmalarına hız verecek vereceğini düşünmekteyiz.
TOGG fabrikası, Bursa sanayiinde doğrudan ve dolaylı istihdama da katkıda bulunacaktır. Bunun yanı sıra, elektrikli araçlar konusunda uzman mühendislerin, tekniker ve teknisyenlerin yetişmesine katkısı yadsınamaz olacaktır. Tedarikçi firmalarda ve üniversitelerde, elektrikli araç teknolojilerine yönelik yürütülecek Ar-Ge çalışmalarının çıktıları da TOGG yerleşkesinde yer alacak Ar-Ge, Tasarım veya Ürün Geliştirme Merkezinde test edilme ve hayata geçme şansı bulabilecektir.
Elektrikli araçlar, Bursalı otomotiv sanayii firmalarına iş geliştirme ve elektrik sektörü gibi yeni sektörlere girme konusunda da cesaret verecektir.
Kısa vadede kapasite artışı sağlayacağı düşünülmemekle birlikte, mevcut kapasitenin kullanım oranını arttırıcı bir etki sağlayacağı kesindir. Araca ilişkin talebin her geçen yıl artması, farklı segmentlerde yeni modellerin geliştirilmesi ve TOGG fabrikasının tam kapasitede üretime geçmesinin, elbette Bursalı otomotiv firmalarının kapasitesini arttırıcı yönde bir etkisi olacaktır.
Konvansiyonel araçlarda olup da elektrikli araçlarda da kullanılacak sistemler ve bileşenler için Bursa otomotiv sanayisinin hazır olduğu rahatlıkla söylenebilir. Ancak, elektrikli araçlara ve şarj şebekelerine özgü bileşenler, ICT tabanlı ve akıllı teknolojilerde, şu an için çok yeterli olduğunu söylemek pek mümkün değil. Buradaki eksiklikler ancak ve ancak araştırmacı niteliği gelişmiş Ar-Ge personelinin istihdamı, üniversitelerin kendilerini bu alanlarda geliştirmesi ve Ar-Ge altyapısına yönelik yatırımların gerçekleştirilmesi ile eş zamanlı yürütülecek Ar-Ge çalışmaları ile mümkündür. Bursa otomotiv sanayiinin hemen hepsinin şu anda bir Ar-Ge Merkezi var. Bu merkezlerinde bir çekirdek ekibi elektrikli araçlar üzerine odaklamak bile iyi bir başlangıç olacaktır.
Ünver Group YK Başkanı Ayhan KORGAVUŞ
Bursa otomotiv sanayisinin en güçlü aktörlerinden biri konumunda. Yerli otomobille birlikte şehrimiz otomotiv sektöründe üstlendiği istihdamı artırarak bölgesel ekonomik kalkınma ve otomotiv sanayinin gelişmesine büyük katkılar sağlayacağı kanaatindeyim.
Otomotiv sektöründeki daralma özellikle iç piyasada hissedildi.
Ülkemizin ekonomik olarak zor günlerden geçtiğini göz önünde bulundurursak böylesine önemli bir projenin yaratacağı katma değer sayesinde elektrikli araca yönelik yeni nitelikli parça ihtiyacı ve tedarik sahaları ortaya çıkacak, üretimin artışıyla paralel olarak istihdamımız artacak, bu artış yetkinliği yüksek nitelikli personel talebini artıracak, bölgesel olarak otomotivde sürdürülebilir kalkınma yaratarak ülkemizin ekonomik göstergelerine olumlu katkıları olacaktır.
Bölgemizde üretim yapan ana sanayi ve yan sanayi kuruluşları pandemi nedeniyle üretim hacimlerinde kayıplar yaşadılar. Toparlanma süreci biraz zaman alacak bu bakımdan yerli otomobil yatırımı ve beraberinde getireceği elektrikli araç teknolojisine uygun üretim sahalarının gerek proses, gerekse insan kaynağı açısından kayıp kapasitenin teminine ve yeni üretim sahalarının açılarak kapasite artışına katkı sağlayacağını düşünüyorum.
Ülkemiz otomotiv sanayi konusunda oldukça tecrübeli. Bu kapsamda 12 otomotiv ana sanayi firması bulunmakta bu firmaların 5’i şehrimizde üretim gerçekleştirirken bunlara parça üretimi yapan güçlü bir yan sanayi ağımız mevcut bu anlamda yerli elektrikli otomobile şehir olarak hazır olduğumuzu düşünüyorum. Ancak alt yapı olarak elektrikli araca parça üretimi konusunda proses yatırımı ve yetkin insan kaynağı konusunda altyapımızı güçlendirmek gerekli.
En önemli nokta elektrikli aracın ülkemizde sorunsuz kullanımı için şarj üniteleri gibi çok önemli bir yapı yatırımına ihtiyacımız var. Araca talebin oluşması bu altyapının sorunsuz olarak çalışmasına bağlı.
Oktay Holding YK Başkanı Eren ERTOKSÖZ
İstemekle olacağın bir kanıtıdır TOGG. 60 yıllık hayallerin ürünü. Güçlü Türk ekonomisinin ve sanayinin bir oluşumu olarak önümüzdeki yıllarda önü açık bir pazarın vazgeçilmez üyelerinden olacaktır.
Bursa otomotiv sanayi çok kolaylıkla bu işin altından kalkacak bir yapıdadır. En doğru lokasyonu Bursa olarak belirlenmesi, başlangıç için çok doğru karardır.
Sadece aracın yollara çıkması, prestij ve sanayinin geldiği noktayı dışarıdaki üreticileri düşünmeye sevk edecektir. Pazar payı kaybedecekleri muhakkaktır.
Bunun yanı sıra yan sanayi yatırım yapacak ve istisdam sağlanacaktır.
Bunun haricinde şarj istasyonları çoğalacak ve üretim artacaktır. Elektrikli araçların çoğalması çevre kirliliğini önleyecektir. Gerçekten kalite ve teknik veriler, pil ömrü, şarj süresi denilen gibi olursa bir devrim gerçekleşecek.
1-2 milyon TL verilip alınan lüks araçların yerine iş camiasının ve devlet erkanının TOGG’u kullanması döviz kaybımızın da önüne geçecektir.
Her şey beklenen gibi olursa 2043 yılına kadar yollardaki araçların yüzde 50’si neden kendi markamız olmasın.
Demircioğlu Grup Genel Müdürü Osman AŞLAV
Tanıtımı gerçekleştirildiği andan itibaren tüm Türkiye’de büyük ilgi ve heyecanla karşılanan, ülkemizde ve dünyada yakından takip edilen, Otomobili Girişim Grubu’nun (TOGG) üretim tesislerinin Bursa Gemlik’te inşa edilecek olması Bursa’ya ve Bursa’daki tüm Otomotiv tedarikçilerine değer kattığı kaçınılmaz bir gerçektir. Son yıllarda Otomotiv sektöründeki ihtiyaçların ve beklentilerin değişmesi, Elektrikli Otomobillere önemi arttırmıştır. TOOG olarak bu konuya giriş zamanlamamız öncelikle çok doğru.
Fakat önümüzde yaşanacak bazı sıkıntılar olasılığını öngörüyorum. Sırası ile satış öncesi ve satış sonrası hizmetler zinciri organizasyonun oluşturulması gerekli olacaktır. Yetkili servis ve yedek parça tedarik zincirinin üretim ile beraber geliştirilmesi gereklidir. Buna tedarik zincirine bağlı tüm hizmet üreten firmalar ve tedarikçiler zaman içerisinde mutlaka gelişime açık olmalı ve bu süreçlere uyum sağlamalıdır.
Bursa sanayicileri ve işletmeleri ülkemizde üretilecek olan her türlü yeni teknoloji ürününü üretmeye hazır olduğuna inanıyorum. Bu konuda yaşanabilecek en büyük sıkıntı Hammadde tedarikinde İthal ürünlere bağımlılık olacaktır.
Rollaktif Profil Metal Şirket Müdürü Hakan GÜNDOĞDU
Otomotiv endüstrisinin son yıllarda hem Bursa hem de Türkiye’de sektörel hareketlenme içinde olduğunu söyleyebiliriz. Bunda dijital yeniliklerle birlikte üretimin ve ürünlerin niteliğinin artmasının, Bursa’nın sahip olduğu insan kaynağının ve ağırlıklı olarak ihracata konu üretim faaliyetlerinin yürütülmesinin rolü bulunuyor. Bursa, bu özellikleriyle, Türkiye’de otomotiv sektörüne ait zincirin ilk halkası görevini üstleniyor. Bu sebeple, yerli otomobilin kentimiz sınırları içerisinde üretilmesi stratejik ve lojistik açıdan doğru verilmiş bir karardır. Önümüzdeki süreçte, otomotiv sektörünün kalbi durumunda olan Bursa’da, yerli otomobil fabrikasının üretime geçmesiyle birlikte sinai ve ekonomik canlanma bekliyoruz. Yerli otomobil fabrikası, Bursa’da üretim yapan otomotiv yan sanayi kuruluşlarını tedarik zincirinin birer parçası haline getirecek. Tedarik endüstrisinin güçlenmesiyle birlikte Bursalı üreticiler hem üretim kapasitesini ve istihdam potansiyelini artırmış hem de küresel ölçekte topyekûn kalkınmış olacak.
Boztekin Otomotiv Yönetici ve Ortağı Baha BOZTEKİN
Elektrikli araçla başlamak en doğru bir karar. İçten yanmalı motorlarda teknolojiyi yakalamamız çok zor ve rekabetin en yüksek olduğu bir alan. Şu anda elektrikli araçlarla dünyada aynı seviyedeyiz. Rekabet şansımız çok yüksek.
Bu aracı Bursa’da üretmenin avantajları ve dezavantajları mevcuttur.
Avantajları;
Hali hazırda iki büyük araç üreticisi Bursa’da üretim yapmaktadır. Ayrıca diğer illerde üretim yapan araç firmalarına Bursa’daki yan sanayilerden parçalar gitmektedir. Yan sanayi, kalifiyeli yetişmiş iş gücü ve ard bölgesi geniş, yani limanı ve otoyollarla çevrili bir yer olmasını avantaj olarak söyleyebiliriz.
Dezavantajları;
Bursa’nın sadece araç üreten bir yer olarak görmemiz çok yanlış. Bursa’mızı şeftalisi, kestanesi ve yeşilliği ile anılan bir yer olmaktan çıkardık. Ova,dağ ve deniz diye bir şey kalmadı. Balkantürksiad sinerjisinde bilim insanı Sayın Celal Şengör; “Eskiden Bursa Davos gibi bir yerdi” dedi. Keşke öyle kalsaydı. Kontrolsüzce büyüyen sanayileşme çevreyle ilgili birçok problemleri de beraberinde getirdi.
Tek sevincim üretimi yapılacak araçların elektrikli olmasıdır. Çevreye karbon salınımı olmayacak. Bu da gelecekte ki kuşaklarımıza en büyük armağandır.
Erduman Otomotiv Genel Kurul Üyesi Mesut ERDUMAN
Büyük bir heyecan uyandırdı. TOGG’un öncelikle Türk ekonomisine ve Bursa’ya gerek teknolojik gerekse ekonomik döngüyü güçlendirme anlamında ciddi getirileri olacaktır. Daha da önemlisi; yerli aracımızın markalaşarak dünya piyasalarında tanınması ve Bursa’yı global pazarlarda araç vadisi yapacağını umut etmekteyiz. TOGG, Bursa sanayisine önemli bir basamak atlatarak Bursa’yı şaha kaldıracak, otomobil yedek parça tedarik merkezi haline getirecektir. Şehrimizde bu sanayiye hizmet edecek yeni iş sahaları oluşacaktır. Ayrıca mühendislik hizmetleri alanında da yeni AR-GE merkezlerinin kurulmasını öngörmekteyiz. Yine bu durum yeni ve büyük olan bir teknolojik dönüşümü işaret etmekte.
Kısa vadede artış sağlamasa bile oluşacak tecrübeyle birlikte otomotiv yan sanayi üretiminde kapasitenin ciddi bir şekilde artacağını ve sektörel öncelik kazanacağını tahmin ediyoruz.
Elektrikli otomobil altyapısı ile ilgili dünya genelinde eksiklikler mevcuttur. Bu konuda uzmanlaşmış birkaç markadan bahsedilebilir sadece. Bu eksiklikler global olarak tamamlandıkça TOGG süreciyle birlikte Bursa sanayisi de sorunları hızla görüp çözüme kavuşturacaktır. Sürecin hızlanması için Bursalı teknoloji firmalarını, yan sanayi üretimi yapan firmaları ve üstyapı firmalarını bu sürece dahil ederek güçlü bir iş birliği ağı oluşturulabilir.
TOGG adımı ile eksikliğini yaşadığımız yerli üretim ve markalaşma konusunun çözüme kavuştuğunu görmek büyük bir gurur. Bu süreç öncelikle Bursa’ya devamında ise Türkiye’de var olan birçok sektöre çarpıcı bir örnek olup yeni istihdam kapılarını aralayacaktır.
TOGG’un ve yerli üretim sanayinin gelişmesi noktasında ERDUMAN OTOMOTİV ailesi olarak görev alabilmeyi, bu kıymetli ve tarihi sürecin büyüyüp gelişmesi için elimizden geleni yapmaya hazır olduğumuzu belirtmek isteriz.
İnsu Teknik Genel Müdürü Ali Hakan SÜALP
Türkiye’nin yerli otomobil projesi dünyanın her yerinde ses getirdi. Doğal olarak sektörde de büyük bir heyecana neden oldu. Yeni üretim özellikle tedarikçileri yeni nesil otomobillere hazırlıyor ve bununla birlikte otomobil dünyasında bir dönüşüm yaratıyor.
Bursa, otomotiv sektöründe üretim yeteneği, yetişmiş insan kaynağı ve lojistik imkanlara fazlasıyla sahip. Bu nedenle girişimin Bursa ve sektör adına çok olumlu geri dönüşleri olacaktır. Yatırımla otomotiv sektörüne büyük bir katma değer sağlanacak. Ayrıca doğrudan ve dolaylı olarak istihdama da büyük faydası olacak. Yeni fabrika ile binlerce kişiye iş imkanı sağlanacak.
Diğer yandan ihracat adına da olumlu gelişmeler yaşanacak. Kentimizin Türkiye ekonomisinin kalkınmasındaki öncü rolü daha da güçlenecek. Kısacası yerli otomobilin Bursa’da üretilecek olması şehrin otomotiv dünyasına ayrı ve çok özel bir değer katacak.
Aynı zamanda bu yeni girişim Bursa’nın otomotiv sektörünün gücüne ayrı bir güç katacağını düşünüyorum. Otomotiv dünyası Bursa’da yepyeni bir boyut kazanacaktır.
TOGG’un Bursa sanayisine önemli bir değer katacağı açık. Bursa’da TOGG sayesinde binlerce kişiye istihdam sağlanabilecek ve bu sayede üretim kapasitesi olumlu bir şekilde etkilenecek. Aynı zamanda elektrikli otomobilin gelişiyle birlikte teknolojik anlamda büyük gelişmeler ve ilerlemeler kaydedilmiş olacak. Bu da şehrimizin çok büyük bir ilerleme kaydetmesine neden olacak ve yeni teknolojilerin de yolunu açacak. Artık otomotivin başkenti olarak tanımlanan Bursa, elektrikli ve yazılım ağırlıklı yeni araç teknolojilerinde de adından söz ettirecek.
Diğer yandan tedarik endüstrimiz de oldukça güçlü. Bu nedenle yeni yatırıma hızlı bir şekilde adapte olabilecek kapasiteye sahibiz. Sektörümüzde küresel olarak yaşanan dönüşüme hızla ayak uydurabiliriz. Tüm bunlar Bursa adına oldukça güzel gelişmeler.
TOGG Bursalı otomotivcilerin üretim kapasitelerinin artmasına neden olacaktır. Özellikle binlerce kişiye istihdam sağlayacak olması üretimi olumlu anlamda etkileyecektir. Yeni yatırımla birlikte Bursa’da işsizlik oranında düşüş yaşanacak. Buna ek olarak farklı iş birliklerine de kapıların açılacağını öngörüyoruz.
Bursa sanayisi kesinlikle elektrikli otomobil üretimine hazır bir konumda. İlimizde otomotiv dünyasının altyapısı oldukça güçlü ve sağlam. Ayrıca Türkiye´nin ilk otomobil test merkezinin Yenişehir’de açılma ihtimali, kalifiye eleman, otomobil üretimi için gerekli altyapı, TEKNOSAB’ın açılacak olması gibi birçok artı yön mevcut.
Özellikle yan sanayide Bursa’da çok önemli bir bilgi birikimi var. Bu bilgi birikiminin elektrikli otomobil üretiminde çok büyük faydası olacaktır. Bunun yanında firmalar yeni yatırıma adapte olmak adına hızla gelişen ve değişen teknolojiyi daha yakından takip etmeli ve yatırımlarını bu yönde geliştirmeli. Teknolojik altyapısını geliştiren firmalar bu dönemde karlı olacaktır.
Tomurcuk Otomotiv İşletme Müdürü Yasin TOMURCUK
Öncelikle böyle bir yatırımın ülkemizde olması her şeyden önce çok heyecan verici. Daha sonrasında Bursa’da üretilecek olması da otomotiv sektörünün Detroit’i şehrimiz için çok iyi bir iş imkanı sağlamaktadır. TOGG’un Bursa’da üretilecek olması bölgenin yan sanayi, ana sanayi, satış ve satış sonrası tüm üretimlerini çok olumlu yönde tetikleyeceğinin kanısındayım. Tabi Bursa otomotiv sektöründe faaliyet gösteren bir otomotiv sektörü paydaşı olarak çok mutlu olduk.
Bursa sanayisi otomotiv sektöründe üretimini yaptığı markalar sebebiyle zaten çok tecrübelidir. TOGG markasının birçok tedarik noktasını karşılayacak güçte olup, bu anlamda da çok büyük bir büyüme göstereceğine eminim. Bu büyümeyle yükselen üretim trendi, çok fazla kişiye iş istihdamı sağlaması ve büyük teknolojik yatırımları da beraberinde getirecektir.
TOGG çok hızlı bir üretim ve beraberinde çok yüksek satış adetleri hedefleyecek olan bir markamızdır. Bu sebeple hiç zaman kaybetmeden çok tecrübeli alanda üretilip, pazarda yer alması önemlidir. Otomotiv şehri Bursa için TOGG çok doğru bir adrestir. Bursalı otomotivcilerde TOGG sayesinde üretim kapasitelerini artıracaktır.
Ülkemiz teknoloji anlamında çok önemli AR-GE yatırımları yapmaktadır. Özellikle Bursa ve otomotiv sektörü, meslek kuruluşları, meslek okulları ve üniversitelerin teknik bölümlerinde çok ciddi bilimsel çalışmalar yapılmaktadır. Bursa’ da bir çok üniversitemiz elektrikli prototip motor denemektedir. Bununla alakalı ciddi bir altyapı çalışması yapılmaktadır. Bursa bu konuda bence çok şanslıdır. Eğitim ve sanayi paralelinde gelişen ve yetişen birçok değerli gencimiz bu üretime katkı sağlayacaktır. Bu altyapının daha güçlü olması için yetkin personel yetişmesine ve teknolojik AR-GE yatırımlarına önem vermek gerekmektedir.
TOGG gelecek devrin parlayan bir markası ve kendi markamız olacaktır. Her şeyden önce üretildiği semtte, şehirde ve ülkede birçok istihdam imkanı sağlayacaktır. Ülkemizin marka değerini ve bilinirliğini çok daha yükseltecektir. Teknolojik birçok yeniliği beraberinde getirecek olmasıyla birlikte aynı zamanda bizim ürettiğimiz markamız olacaktır.
Araba Koçu Kurucu Üyesi Tayfun Yaylaoğlu
Otomotiv denince ilk akla gelen şehirlerimizden birisi olan Bursa’mız böyle bir proje için uygun görülmesinden dolayı hem gururlu hem de doğru bir karar verildiğinin düşüncesindeyim. Yerli ve Milli otomobilimiz TOGG’un tüm Türkiye’yi heyecanlandıran bu projenin tatbikide Bursa’mızda kurulması kararlaştırılması neticesi ile birlikte Bursa’da daha da büyük bir heyecan yarattı. Bu heyecan başlangıçta nasıl büyük ise üretim başlaması ve fabrikamız var olduğu sürece devam etmesini temenni ederim. Yerli ve milli otomobilimizin Bursa’mızın geçmişteki ve bugünkü tecrübesi ile birlikte hedeflenen yerlilik oranlarına bir an önce uluşacağına ve yerli ve milli fabrikamızın başarılarının zaman ile birlikte daha da iyi olacağına eminim. Bursa’mız bilindiği üzere tam bir sanayi şehri, aynı zamanda yan sanayi ve tedarik konusunda da seçkin bir bölge, Yerli ve milli otomobilimizin burada üretilmesi yan sanayi firmalarımıza kalite ve prestij getirerek yan sanayi firmalarımıza değer katacaktır. TOGG üretime başlaması ile birlikte Bursa’mızda üretim teknolojilerinin hissedilir oranda yükseleceğine, özellikle yan sanayi firmalarımızın bu durumdan ciddi oranda yararlanacağını düşünüyorum. Günümüz teknolojisine uygun gelişime açık bir model olacak olan TOGG, Bursalı otomotivcilerin üretim kapasitesini artırmasına teşvik edecektir. Bursa’mızın teknolojik alt yapısı elektrikli araç üretimi bakımında tecrübeli ve gelişime açıktır. Tatbikide başlarda yeni bir proje olması nedeniyle alt yapı bakımında bir takım eksiklikler olacaktır. Ancak bölgenin uygunluğu ve bu bölgede bulunan alt yapı çözüm ortakları sayesinde, kısa zaman içerisinde istenilen yapı sağlanacaktır. Bursa’nın stratejik konumu baz alındığında teknolojinin ve lojistiğin birbirine tam anlamı ile entegre olması sağlanabilirse TOGG ‘un her anlamda aşamayacağı sorun olmayacaktır. TOGG ‘un burada üretilmesi ile birlikte elektrikli araç kullanım konusunda da Bursa halkına büyük bir görev düşmekte. Bu sebepten dolayı elektrikli araç şarj istasyonlarını koordineli bir biçimde Bursa’mıza kurularak Türkiye’nin tüm şehirlerine örnek olan ve teşvik eden bir bölge olmalıdır. Araçlarımız ile alakalı en ufak bir sorunda fabrikamızın haberi olmalı ve bildirim oluşturularak hatalı bir durum var ise çözümü kısa zamanda oluşturulması kolaylaşacaktır. TOGG ‘ un başından sonuna kadar olması için emeği geçen herkese sonsuz teşekkürler. Her daim tam destekçiniziz.
Maysan Mando Genel Müdürü Tülay Hacıoğlu ŞENGÜL
Yerli otomobilin Bursa’da üretilecek olması hepimizi heyecanlandıran bir gelişme. Türkiye’de otomotivin adeta kalbinin attığı yer olan Bursa; sahip olduğu üretim tecrübesi, teknolojik altyapı zenginliği ve ekonomik gücü ile yerli otomobil üretimi konusunda ülkemizdeki en uygun kentti.
Bilindiği üzere otomotiv sektörü, ihracat açısından Türkiye'nin lokomotif sektörü konumunda. Ülkemizin değerler zincirine sağladığı katkılarla sektörümüzün, TOGG ile birlikte üretim kabiliyetini ve AR-GE kültürünü çok daha iyi seviyelere taşıyacağına inanıyorum.
Son yıllarda sektörün yaşadığı dijital dönüşümün de etkisiyle, birbiriyle konuşabilen araçlar, nesnelerin interneti, yapay zekâ, mobilite, elektrikli araçlar ve dijital dönüşüm gibi kavramları artık daha fazla duymaya başladık.
Küresel rekabetin hemen her alanda yoğun şekilde hissedildiği bu dönemde, üretimde katma değeri ve sürdürülebilirliği sağlamak çok büyük önem taşıyor.
Pandemi kaynaklı yaşanan kayıpların, normalleşme ile birlikte yavaş yavaş ortadan kalkması sonucu, sektörümüzün yine ülke ekonomimiz açısından en yüksek düzeyde katma değer üretmeye devam edeceğine inanıyorum.
TOGG'un bu konuda, dünyadaki değişen beklentilere yanıt verebilecek ölçekte bir proje ile ülkemizin globaldeki pastadan pay alması ve ileriye dönük hedeflerine ulaşması noktasında çok ciddi bir potansiyeli bulunuyor.
Bursa’da sektörün doğal bir kümelenmeye sahip olması, kentimizdeki uzun yıllara dayanan nitelikli iş gücü, üreticilerimizin globaldeki rakipleriyle hemen her alanda başarıyla rekabet edebilmesi ve projenin arkasında devletimizin de çok güçlü şekilde var olması, TOGG’un kazanımlarını artıracaktır.
TOGG sayesinde, Bursa sanayisinin üretim kapasitelerinin artacağı aşikâr. Bu artışa da sanayicilerimizin her açıdan hazırlıklı olduğunu düşünüyorum. Zaten baktığımızda, özellikle son yıllarda AR-GE kültürünü geliştirme açısından firmalarımız ciddi bir atılım içerisinde.
Dolayısıyla gerek dijital temelli dönüşüm gerekse de istihdam açısından, TOGG’un Bursa’ya çok önemli katkılar sağlayacağını düşünüyorum. Bursa’da ve Türkiye’de var olan tedarikçi ekosisteminin de rekabetçi olarak sürdürülebilir üretim için gerekeni yapacağına inanıyorum.
Burdöksan Döküm Genel Müdürü Ali KARACA
Türkiye'nin Otomobilinin üretileceği tesisin Bursa'da kurulacak olması, Bursa'nın otomotiv sektörünün kalbinin attığı bir kent olduğundan bunun mutluluğunu ve heyecanını yaşayarak memnuniyetle karşıladım. Kentin otomobil sektöründe sahip olduğu üretim yeteneği, yetişmiş insan kaynağı ve lojistik imkânlarıyla bu tarihi sorumluluğu layıkıyla yerine getirecektir.
Bursa'nın güçlü sanayisi, otomotiv sektörü ve ilgili kuvvetli altyapısıyla bu projeyi en çok hak eden kent olduğunu düşünüyorum. Faaliyete geçirilecek üretim tesisi, yan sanayi sektörlerine de canlılık getirecektir. Yerli otomobil, ekonomik hacim, istihdam ve üretimin sağladığı yan kazanımlar bakımından Bursa'ya ve ülkemize artı değer sağlayacaktır. Cumhurbaşkanımıza böyle önemli bir hamle için Bursa'yı seçmesinden dolayı minnettarız.
Üretim tesislerinin Bursa'da yapılacak olması gurur vericidir. Yerli otomobil üretiminin vergilendirme ve personel teşviki gibi bir takım konularda desteklenmesine olumlu yaklaşıyorum. Bursa ekonomisinin nitelikli dönüşümü ve makro yatırımları kente kazandırmak adına gerçekleştirdikleri çalışmaların, yerli otomobil için de güçlü bir altyapı oluşturmaktadır. Bursa'nın sanayi performansı, otomotivde ana ve yan sanayideki tecrübe ve birikimi, yetişmiş kalifiye insan gücü, bu hamleye en güzel katkıyı yapacaktır.
Bursa, yetişmiş insan gücü, sanayideki bilgi birikimi, 60 yıllık otomotiv sanayi tecrübesi ve altyapısıyla bu beceriye ve potansiyele sahiptir. Bursa, yan sanayisi ve zengin iş gücü kaynağı ile bu işi hakkıyla yerine getirmek için elinden geleni yapacaktır.
Bursa'daki tedarik endüstrimiz çok güçlü, yeni bir yatırıma hızlı bir şekilde adapte olabilecek konumda ve kalitededir. En önemli noktalardan biri de 60 yıldır Türkiye otomotiv endüstrisinin gelişiminde lider rol üstlenen Bursa'nın sektörde yaşanan büyük dönüşüm neticesinde elektrikli ve yazılım ağırlıklı yeni araç teknolojilerinde de ülkemizin üretim merkezi konumunda yer alacak olmasıdır. Yerli otomobilin Bursa'da üretilecek olması, Bursalı otomotiv üreticilerini endüstride küresel boyutta yaşanan dönüşüme daha hızlı adapte olmaları yönünde teşvik edecektir.
Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın ortaya koyduğu vizyonu çok önemsiyoruz. Biz de Burdöksan ve Meha Otomotiv şirketler grubu olarak önümüzdeki 20 yıllık perspektifimizi bu vizyon doğrultusunda güncelleyeceğiz. İngiltere MehaUK ve Polonya’da ki MehaPolska firmalarımız ile AFTER MARKET pazarında dünyada bu projenin satış organizasyonuna da talibiz. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a da ortaya koyduğu vizyon için tekrar tekrar şükranlarımızı sunuyorum.
ACT Otomotiv Genel Müdürü Kemal AYDIN
Bursa’nın, 1970’lerin başında TOFAŞ ve OYAK Renault fabrikalarının kurulmasıyla başlayan, otomotiv hikayesi, 50 yıldır başarıyla devam etmesine rağmen, üçüncü bir ana sanayi yatırımını sınırları içine çekememişti. 90’lı yıllarda peş peşe yapılan ve ülkemize gelen son ana sanayi yatırımları olan Toyota, Honda ve Hyundai fabrikaları da bu bağlamda Kocaeli ve Adapazarı’na yapılmıştı. Yaklaşık 20 yıl sonra ülkemizin kazandığı ve maalesef yatırım kararından vazgeçilen VW yatırımı da Manisa’ ya yapılacaktı.
Buna rağmen, “otomotivin merkezi” konumunu kaybetmeyen Bursa’ ya, Türkiye’nin otomotiv hikayesindeki mihenk taşlarından biri olacak “yerli araç” fabrikasının yapılıyor Ultrabet olması, sektörde ve özellikle Bursa’ da çok büyük bir heyecan uyandırdı.
TOGG’ un Bursa’ da üretilecek olması, istihdam vs. artışı sağlayacaktır. Bunlar büyük kazançlar olacaktır fakat sektörün asıl önemli kazancı, geleceğin teknolojisi olan elektrikli aracın Bursa’ da üretilecek olmasıdır.
Elektrikli araç üretimi; 50 yıl önce TOFAŞ ve OYAK Renault ile başlayan otomotiv hikayemizin ikinci ve en büyük aşamasıdır.
Elektrikli araçla ilgili bilgi, tecrübe yine ülkemizde ilk defa Bursa’ da doğacak ve ülkemize buradan yayılacaktır.
İnternetle beraber, yapay zeka teknolojisinin gelişimi otomobili de bir dönüşüm içine sokmuştur. Otomotiv kavramının ve yapısının kökten değiştiği günlere tanıklık etmekteyiz. Artık otomotiv dediğimiz araç bir makinadan, teknolojik bir cihaza evrilmektedir.
Fosil bazlı yakıtların çevremize yarattığı tahribat, yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanımının kolaylaşması, elektrikli araç kavramını ortaya çıkarmış, otomobili cep telefonu gibi şarj edilip, otonom şekilde kullanılabilinen cihazlara çevirmiştir.
İşte bu yüzden, elektrikli ve otonom araçların öncülerinden TESLA, kendini otomobil markası olarak değil, teknoloji markası olarak tanımlamaktadır.
Yaşanılan bu dönüşümün Türkiye ayağının Bursa’ dan başlayacak olması, TOGG ile olacaktır.
TOGG ile birlikte Bursalı otomotivcilerin üretim kapasiteleri de artacaktır. Otomotiv yan sanayisi için her yeni model, yeni bir üretim artışı demektir.
Elektrikli otomobilin konvansiyonel kısımlarının üretimi konusunda bir problem olacağını düşünmüyorum ancak, pil, elektrikli motor, şarj istasyonları ve yazılım konularında kesinlikle hazır olmadığını düşünüyorum. Bu konularda öncelikle bir plana ihtiyacımız vardır. Eğer bir plan varsa da bu planın sadece sektördekilere değil, bu işin içinde olabilecek herkese anlatılması, bildirilmesi lazım.
Firmamız, geçen yıldan beri, VW’nin 2022 yılında piyasaya çıkaracağı VW ID elektrikli aracının üretim ekipmanlarını yapmaktadır. VW Almanya fabrikalarındaki montaj hatlarında akü, elektrik motoru ile ilgili parçaların montaj ekipmanlarının bir kısmı bir Türk firması olan ACT Otomotiv tarafından yapılmıştır. Elektrikli araç üretimi, montaj hatları ile ilgili bilgi berikimizi yerli aracımız, TOGG için de kullanmak en büyük dileğimiz.