Gıda Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Yönetim Kurulu, Ramazan ayını sağlıklı bir şekilde geçirmek, doğru gıdaları seçmek ve Ramazan alışverişinde dikkat edilmesi gereken hususlar konusunda tavsiyelerde bulundu.
“TÜM BESİNLERDEN DENGELİ OLARAK TÜKETİN”
Ramazan ayında yeterli, dengeli ve doğru beslenmeyle bağışıklık sistemimizi güçlendirelim çağrısında bulunan Gıda Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Serkan Durmuş, Ramazan ayında uzun süre yeme içme faaliyetlerinin durması sebebi ile sahur ve iftar arasındaki zaman dilimi arasında tüm besin öğelerinden dengeli olarak tüketmek ve günlük su alım miktarını tamamlamak gerektiğini söyledi.
Pandemi sürecinde bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde yeterli ve dengeli beslenmenin öneminin bir kez daha öne çıktığını vurgulayan Durmuş, bu süreçte protein, lif, vitamin, mineral ve antioksidonlar yönünden zengin besinlerin tercih edilmesi gerektiğini kaydetti.
YEMEKTE VE ALIŞVERİŞTE HİJYEN TAVSİYELERİ
Tüketilen sebze ve meyvelerin bol su ile yıkanmasının önemine dikkat çeken Durmuş, “Et, balık, tavuk grubu ürünlerin az pişmiş ve çiğ olarak asla tüketilmemesi, mutfak hijyen ve sanitasyonuna dikkat edilmesi bu dönemde beslenmemiz ile ilgili önemli noktalardır” dedi.
Ramazan alışverişlerinde dikkat edilmesi gereken hususlara da değinen Durmuş, alışverişe çıkıldığında Sağlık Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığının yönetmelik ve yönergelerinde belirtilen kurallara uyulmasının önemli olduğunu ifade etti.
Durmuş, “Yapılan gıda alışverişlerinde Bakanlık tarafından verilen kayıt veya onay numarasının yer aldığı etiket bilgileri kontrol edilmeli, etiketsiz ve açıkta satılan, izlenebilirlik bilgilerine ulaşılamayan merdiven altı işletmelerin ürettiği ürünler asla satın alınmamalıdır. Betpark Mikrobiyolojik bozulma riski yüksek olan et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri soğuk zincir kurallarına riayet edildiğine emin olunmadan asla satın alınmamalıdır” diye konuştu.
Soğuk zincir gerektirmeyen ürünlerin ev ortamına alınmadan önce en az 6 saat havalandırılmasının da önemli bir koruyucu tedbir olduğunun altını çizen Durmuş, “Ambalajlı olarak gıda ürünlerinin, dış ambalajları açılarak gıdaya teması olmayacak şekilde çöpe atılmalı, gıda ürünleri bundan sonra dolaba alınmalı ve eller sabun ile yıkanarak dezenfekte edilmelidir” ifadelerini kullandı.
İSRAFA DİKKAT
İnsanların evinde durduğu bu süreçte, ihtiyaç fazlası ve gereksiz gıda alışverişine yöneldiğine dikkat çeken Durmuş, “Bu ayda ve içinde bulunduğumuz süreçte ekmek ve pide tüketimi başta olmak üzere ihtiyaç fazlası alımdan kesinlikle kaçınılmalı, ürünlerin depolama koşulları ve raf ömürleri dikkate alınarak yeterli miktarda alıma dikkat edilmelidir. Raf ömrü uzun olmayan ürünler, uygun olmayan muhafaza koşulları sonucunda bozuluyor ve çöpe atılarak israf ediliyor” dedi.
“DENETİMLER SIKLAŞTIRILMALI”
Ramazan aylarında gıda tüketim ve alışverişlerinin arttığını, bu nedenle de insanların yeterli ve sağlıklı gıdaya erişimini sağlayabilmek adına denetimlerin artırılması gerektiğini vurgulayan Durmuş, sözlerini şöyle tamamladı:
“Stokçuluk yaparak gıda fiyatlarının dalgalanmasına sebebiyet veren işletme ve kişilere en ağır cezalar verilmelidir. Gıdalarda taklit ve tağşiş yaparak halkın hem sağlığına hem de cebindeki parasına göz diken kötü niyetlilere fırsat verilmemelidir. Bu anlamda Gıda Mühendisleri Odası olarak bir meslek odası olmanın verdiği bilinçle halkımıza ve meslektaşımıza olan sorumluluğumuz gereği, her türlü iş birliğine hazırız.”