Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın, Bursa Kültür Turizm Tanıtma Birliği Başkanı seçilmesiyle Bursa’nın marka değerinin artırılmasına yönelik çalışmalarda ortak akılla hareket etme kararının alınması Bursa iş dünyasında memnuniyetle karşılandı.
Bursa’daki sivil toplum kuruluşları ve iş dünyası temsilcileri yaptıkları değerlendirmelerde, sağlık turizmden kış turizmine, inanç turizminden kongre turizmine kadar Bursa’da var olan turizm potansiyelinin nasıl geliştirileceğine dair görüşlerini aktardılar.
İş dünyasının görüşleri şu şekilde:
Alpiş Group Yönetim Kurulu Başkanı Sertaç Karaalp:
Turizmin ekonomik büyüme ve kalkınmada etkili bir sektör olarak önemi gitgide artıyor. Birçok ülke yıllardır bu gerçeği fark edip turizme ciddi yatırımlar yapıyor. Hatta bazı ülkeler, turizm potansiyelleri olmamasına rağmen bölgelerini bir turizm merkezi haline getirmek için çalışıyorlar. Biz hem ülke hem de yaşadığımız şehir Bursa olarak çok şanslıyız. Çünkü ciddi bir turizm potansiyeline sahibiz. Son dönemlerde yapılan yatırımlarla da Türkiye turizm gelirleri açısından dünyanın önde gelen ülkelerinden biri haline geldi. Bursa’mız da tarihsel kökleri, kozmopolit kültürel yapısı, lokasyon olarak kavşak noktasında yer alması, kaplıcaları, doğal güzellikleri ve modern yapısıyla ciddi bir turizm potansiyeline sahiptir. Bu nedenle turizm sektörünün daha da geliştirilmesi için Bursa’mıza yönelik turist akımı üzerinde etkili olan faktörlerin belirlenmesi ve sahip olduğumuz bu potansiyelin ortaya çıkarılması için yapılan çalışmaları şehrin modern yapısı ve tarihsel dokusuna zarar vermeden devam ettirmeliyiz. Ayrıca dünyada pek çok örnekte olduğu gibi şehirlerin bazı yapılarıyla anıldığını görüyoruz. Eyfel Kulesi ve Burj Khalifa gibi. Bursa’da da buna özgü, turizmine katkı sağlayacak kimlikli yapılar üretebiliriz. Yerel yöneticilerimiz, turizmcilerimiz ve diğer tüm paydaşlarımız hep birlikte şehrimizin gelişimi için elimizden geleni yapmalıyız.
BALKANTÜRKSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Berat Tunakan:
Her dönem önemini koruyan Turizm sektörü, özellikle son zamanlarda çok hızlı bir gelişim göstermiştir. Ülkemize gelen turistlerin sayısında ve buradan gelen gelirde ciddi bir artış göze çarpıyor. Bursa’mızın da bundan gerekli payı alması gerekiyor. Bursa’mız sanayi ve üretimdeki gücünün yanında turizm anlamında da kuvvetli bir potansiyele sahip. Bursa’mız, tarihin doğal ve kültürel zenginliklerle harmanlandığı bir şehir. Bursa, medeniyetlerin tarihsel gelişim sürecinde önemli bir durak olmuştur. Turizm şehri olmanın özelliğini, turizm anlamındaki birçok değerin bir bütün olarak barındırılması olarak tarif edersek Bursa bu anlamda çok şanslıdır. Deniz, doğa, kültür, inanç, tarih, sağlık ve medikal turizmi açısından ciddi bir birikime sahip olan Bursa’mız, özellikle son yıllarda yapılan yatırımlar, yerel yöneticilerimizin ve turizm sektör temsilcilerimizin yoğun çalışmalarıyla turizmdeki seviyesini yükseltmiştir. Bu potansiyelin geliştirilmesi ve Bursa’nın turizmdeki payını arttırması adına yapılan çalışmalar tüm hızıyla sürüyor. Bu anlamda şehrimize emeği geçen tüm yetkililere BALKANTÜRKSİAD ailesi adına teşekkür ediyorum.
BEKSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Yıldız:
“Turizm potansiyeli bakımından birçok nimeti barındıran bir şehirde yaşıyoruz ama bu değerlerin farkında mıyız? Bence öncelikle kendimize bu soruyu sormamız gerekiyor. Bu sorunun yanıtını doğru bir şekilde verebiliyorsak ve verdiğimiz yanıtla aynı doğrultuda hareket edebiliyorsak, inanıyorum ki bu alanda da yeniden ivme kazanacağızdır. Turizm olur yahut başka bir konu olur bilmem ama şehrin tüm paydaşlarının aynı konu üzerinde odaklanması gerektiği bir gerçektir. Bu noktada atılan adımları olumlu buluyor ve her konuda destek vermeye hazır olduğumuzu beyan ediyoruz. Şehrimiz kazandığında, biz, biz kazandığımızda ülkemiz kazanacaktır. Bursa’yı güzel günlerin beklediğine inancımız tam. BEKSİAD’a ve Vişne Ticaret Bölgesi’ne gelecek olursak. Vişne Ticaret Bölgesi’nde biz de ihracat yapan firmalarız. Dolayısıyla bu bölgeye 50-60 ülkeden ziyaretçiler gelmekte. Bu misafirlerimiz geldiklerinde sadece ticaret yapmakla kalmıyor Bursa’nın, tarihi ve turistik yerlerini de geziyorlar. Dolayısıyla bu sektör ve bu bölge de turizme açılan bir kapıdır.”
BURKON Turizm & Kongre Genel Müdürü Hasan Eker:
Bir yerde turizmin gelişmesi için ana kriterler vardır. Turizm kenti olabilmek için, turizm bilimine göre aşağıdaki kriterleri yerine getirmek gerekir. İlk aşamada yapılması gerekenler turizmin ana faktörlerini yerine getirmektir. Bunlar; Ulaşım, Konaklama, Yiyecek & İçecek, Gezilecek görülecek yerler, Alt yapı hizmetleridir. Bu ana maddeler sağlandıktan sonra ikinci aşamaya geçmek gerekmektedir. Bursa’da bu 5 ana ilk aşama büyük ölçüde tamamlanmıştır.
İkinci aşama ise tanıtım ve yönetim aşamasıdır. Bu aşamada yıllardır Turizm STK’ları olarak sıkıntılar yaşanmıştır. Kamu yöneticilerinin sık sık değişmesi, uzun vadeli planlamaların önünü kapamıştır. Bu nedenle 2017 Temmuz ayında tanıtım ve yönetimi tek elden yapabilmek adına, Turizm Platformu oluşturulmuştur. Bu platformun ana amacı ise önemini ve başarısını ispatladıktan sonra tüzel ve sürdürülebilir bir yapıya bürünmesidir ve bu karar da alınmıştır.
Turizmi bir ürün, satış ve geliştirilmesini bir proje olarak ele alacak olursak, bu projeyi, kim? Ne Zaman? Nasıl? Hangi kaynak ile yapacak? Sorularına yanıt bulmak gerekmektedir. Bu nedenle Bir birlik kurulması, birliğin profesyonel ve kalıcı bir ekibi olması, birlik yönetiminde Belediyeler, Valilik, turizm STK’ları, ilgili odalar ve kamu yöneticilerinin olması, bir bütçesinin olması ana hedefimiz olmuştur. Bu bağlamda Büyükşehir Belediye Başkanımızın girişimi, mevcut Bursa Turizm ve Tanıtma Birliğini istediğimiz bu yapıya dönüştürme çabaları çok yerinde ve takdire şayandır. Bu girişim sonucunda, artık Bursa’da tüm tarafların içinde bulunduğu, ortak akıl ile hareket eden, profesyonel ekibi ve bütçesiyle birçok başarılara hep birlikte imza atılacaktır.
Bu oluşum, “Convention and Visitor Buro” olarak adlandırılan, şehir tanıtım ofisleri işlevini görecek, broşür basımları, fuar katılımları, pazarlama stratejileri, kurumlar arası koordinasyon gibi birçok sorunu çözecek ihtiyacı karşılayacaktır. Büyükşehir Belediye Başkanımızı bu vizyonu nedeniyle kutlarız.
Bursa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Özer Matlı:
“Bursa Ticaret Borsası olarak Bursa’nın gıda, tarım ve hayvancılık alanındaki potansiyelini hak ettiği konuma taşıyabilmek için üzerimize düşen vazifeyi yaptığımız kadar, Bursa ipeğini, hanlarını ve çarşılarını kısacası turizme yönelik tüm varlıklarına da sahip çıkmaya gayret gösteriyoruz. Bursa gibi dört bir yanında ayrı tarihsel, kültürel, doğal zenginlikleri barındıran bir şehrin, turizmde var olan gücünü ortaya koyabilmek için öncelikli olarak planlama yapması, ardından kısa ve uzun vadeli stratejilerini belirlenmesi ve tüm paydaşlarıyla ortak hareket edebilmesi önceliği olmalıdır. Ayrıca Osmanlı Devleti’nin ilk başkenti Bursa`nın, var olan turizm potansiyelinin gün yüzüne çıkarılmasının, Bursa`nın geleceği açısından asla göz ardı edilmemesi gereken bir husus olduğu kanısındayım.”
DOSABSİAD Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Öztürk:
Köklü bir tarihe tanıklık etmiş, kültürü ve dokusunun yanı sıra her türlü turizm potansiyelini bünyesinde barındıran Bursa’mız, turizm alanında da öncü bir kent olmayı hak etmektedir. ‘Türkiye’nin Üretim Başkenti’ unvanını uzun yıllardır koruyan Bursa, turizm alanında da marka bir kent olmaya adaydır. Sağlık turizmi, kış turizmi, tarih turizmi gibi birçok alternatif turizm çeşitliliğine de sahip olan kentimizin ülkemize net döviz girdisi sağlayan turizm sektöründe de zirvede olması için hepimiz elimizi taşın altına koymalıyız.
İlbet justify; line-height: 15.6933px; font-size: 11pt; font-family: Calibri, sans-serif;">
GESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Kerim Demiral:
Bursa, üretimden ihracata, kültürden sanata kadar birçok alanda kendisini ispatlamış bir şehir. Tüm bu özelliklerinin yanı sıra her mevsim turizm potansiyelini de barındırıyor. Dört bir yanı tarih kokan Bursa’mızın tüm özelliklerinin ön plana çıktığı bir tanıtım stratejisinin oluşturulması, şehrin geleceği noktasında büyük önem arz etmektedir. Öyle ki Bursa; sağlık turizminden kış turizmine, yaz turizminden tarih turizmine kadar her alanda yerli ve yabancı misafirlerine hizmet verebilecek bir şehirdir. Dolayısıyla bu çok değerli potansiyelin iyi kullanılması gerektiği kanaatindeyim. Çünkü şehrimizin turizm alanında ön plana çıkması, bu şehrin suyunu içen herkese fayda sağlayacaktır.
İMSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Andıç:
Bursa, doğru planlama ve doğru bir yol haritasıyla turizmde hedeflerine ulaşabilir. Çok ciddi bir turizm potansiyeli bulunan kentimizin tüm dinamiklerinin aynı bilinçle hareket etmesi, turizmde Bursa’nın hedeflediği başarıyı yakalanmasına katkı sağlayacaktır. Öte yandan inşaat ve mimari konuları bir şehrin marka kimliğini oluşturmanın yanı sıra turizm sektörü içerisinde de önemli etkenlerin başında gelmektedir. Şehir planı, mimarisi, tarihi ve kültürel dokusu, modern ve çağdaş mimarisi, turizme katkı koyan başlıca alanlardır. Bizler de şehrimizin turizmine fayda sağlayacak, tarihi dokuyu bozmayan, estetiğin ön plana çıktığı yapılar üretme noktasında gayret gösteriyoruz. Ciddi bir turizm çeşitliğine de sahip olan Bursa’mızın turizm pastasından hak ettiği payı alması için ortak akıl ve stratejiyle hareket etmeliyiz.
Mimarlar Odası Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Şahin:
Kentler de insanlar gibi doğar, büyür ve süreç içerisinde yeniden dizayn edilirler. İşte kentler, bu süreçte bir kimlik kazanır. Kentlerin on binlerce yıldır kazandığı bu kimlik onu geleceğe taşır. İnanıyoruz ki yaşadığımız kent, bu anlamda ciddi bir zenginliğe sahip. Bursa; tarihi İpekyolu’nun Anadolu’daki son durağı, dünyaya hükmeden Osmanlı’nın başkenti, yıllarca şifa dağıtan kaplıca merkezi, deniz ve dağıyla çepeçevre sarılan güzellikler diyarı ve sayamadığımız diğer tüm özellikleriyle günümüze ulaşmış kadim bir şehir.
Mimarlık da turizmden ayrı düşünülemez. Mimarlık turizm planlaması içerisinde önemli bir unsurdur. Dünya genelinde sunulan turistik yerler, ya taşıdıkları büyük tarihi değerden dolayı bir çekim alanı yaratmış başyapıtlardır; ya da günümüzde yapılmış güncel, modern, çağdaş yapılardan oluşmaktadır. Bursa, tarihsel kökleri sebebiyle önemli yapılara ev sahipliği yapan ve bu anlamda şanslı olan bir şehirdir. Bu tarihi kent dokumuzu korumak ve geliştirmek o şehre kimlikleşme ve markalaşma adına ciddi bir değer katacaktır. Bu anlamda Mimarlar Odası Bursa Şubesi olarak bizler de kentimizin mimari gelişimine görüşlerimizle katkı sunmak ve bu süreçte söz sahibi olmak için tüm gayretimiz ile çalışmaların içinde yer alacağımızı belirtmek isteriz.
MÜSİAD Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Gürses:
“Dönem dönem turizm arka planda tutulmuş olsa da Bursa’nın turizm alanındaki yetkinliği su götürmez bir gerçektir. Bu güzel, müstesna ve dört bir yanından tarih, doğallık ve şifa fışkıran şehrin, turizm alanında vazgeçilemez bir destinasyon olması, bu şehri ile dertlenen herkesin olduğu gibi bizim de önceliklerimiz arasındadır MÜSİAD Bursa Şubesi, üretimde ve ticarette olduğu gibi turizmde de Bursa markasının ve algısının yeniden tesis edilmesi adına elini taşın altına koymuştur ve yeniden koymaya hazırdır.”
TÜGİAD Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Ersoy Tabaklar:
Türkiye o kadar güzel bir ülke ki neredeyse her ilimizin turizmle ilgili çıkış noktaları var. Fakat Bursa’nın onların içinden sıyrıldığı, fark yarattığı özellikleri çok daha fazla. Bursa’nın önemli tarihi değerlere sahip bir şehri olması, doğası ve kültürel yapısı gibi özellikleri ile birleşince büyük bir turizm portföyü sunuyor. Bursa hem sanayi hem tarım şehri evet ama aynı zamanda turizm şehri de olabilir. Bir tanesine yoğunlaşmak zorunda değiliz. Her ikisinin birlikte götürüldüğü birçok örnek şehir var dünyada. Sanayi alanlarıyla turizm alanlarını doğru kurguladığınız zaman bir şehir rahatlıkla sanayi ve turizm şehri olabilir.
Bursa’da yıllardır birçok turizm ürününü birlikte parlatmaya çalışarak yanlış yapıyoruz. Bir plan dâhilinde dönemsel bazda ayrı ayrı ürünleri parlatmalıyız. Bir dönem sağlık turizmi parlatılıyorsa, başka bir dönem de İznik üzerinden inanç turizmi parlatılabilir. O bittiğinde Uludağ, o bittiğinde aslında arka da bekleyen koskoca bir kongre turizmi var o parlatılabilir. Bunlar arasında Kongre ve Toplantı turizmi öne çıkıyor. Çünkü Bursa’nın ulaşım imkânları, tesis ve yatak kapasitesi imkânları oldukça iyi durumda. Kongre turisti gezi amacıyla gelen turiste göre en az 3 kat fazla harcayan bir turist olduğundan bu turizm alanına yönelmeyi düşünmeliyiz. Kamu bu anlamda altyapı imkânlarını sağlamalı ve özel sektörün önünü açabilecek şekilde fırsatları yaratmalı. Bursa’da 2008 yılında kurulan ve Başkanlığını da Büyükşehir Belediye Başkanımızın yaptığı bir Kültür Turizmi Tanıtma Birliğimiz var. Bu kaynakların ve fikirlerin tek bir noktada toplanıp tek bir noktadan aynı hedef doğrultusunda kullanılması adına çok doğru bir platform. Tüm bu çalışmalarla yakın vadede Bursa bir turizm şehri olacaktır.
TÜMSİAD Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Osman Arslan:
“Bursa, kadim Osmanlı medeniyetinin izlerini fazlasıyla ve derinden taşıyan bir şehirdir. Ulu Camii, Koza Han, Yeşil Camii ve birçok padişahın ebedi istirahatgâhları olan türbeleriyle aslında köklü bir tarih turizmi merkezidir. Atalarımızın bizlere bıraktığı bu emaneti tanıtmalı, ilgiyi bu değerlere nasıl çekeceğimize hep birlikte kafa yormalıyız. Kuvvetli tarih turizmi özelliğinin yanında doğa, kültür ve sağlık turizmi açısından da birçok özelliği barındıran şehrimiz, tüm bu unsurları entegre bir şekilde değerlendirirse turizm anlamında bir merkez konumunda olacaktır. Bunu yapabilirsek göreceğiz ki turizmde şuan bulunduğumuz konumdan daha da ileriye gitmişiz. Bizler TÜMSİAD Bursa ailesi olarak üzerimize düşeni yapmaya, dün olduğu gibi bugün de varız.”