Türkiye’nin 2023 yılındaki 500 milyar dolarlık ihracat hedefini yakalaması için teknoloji odaklı yatırımların önemine değinen Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı İbrahim Burkay, büyüklüğü 25 milyar dolara ulaşacak olan dev teknoloji hamlesine hazırlandıklarını söyledi.
“Teknosab” adlı yeni nesil ‘tekno-OSB (Organize Sanayi Bölgesi) projesiyle ilgili bilgi veren Burkay, “Gelecek yıl sonu itibariyle orta ve yüksek teknoloji üreten şirketlerin, merkezini Teknosab’a taşıması için hazırlık yapıyoruz. Hali hazırda Türkiye’ye gelmeyi planlayan çok önemli küresel gruplar var” dedi.
“Bu yatırımı Türkiye’nin 2023 yılı ihracat hedefine ulaşma yolundaki en önemli atılımlardan biri olarak görüyorum” diyen Burkay, şöyle devam etti:
“Türkiye’de en büyük özel sektör yatırımı özelliği taşıyan Teknosab, Türkiye’nin ilk yüksek teknolojili endüstriyel üretim üssü olacak. 2023’te 40 milyar dolar ihracat yapabilecek. Teknosab, çok farklı bir OSB olacak. Lojistik altyapısı çok güçlü. Otobanın tam ortasında. Raylı sistem Bandırma’ya kadar gidiyor. Uluslararası pazarlara üç saat uçuş mesafesine sahip. Otoyol, demiryolu, limanlara bağlantısıyla maliyetleri düşürecek” dedi.
Burkay, üçüncü köprü, üçüncü havalimanı gibi kamu yatırımları dışında en büyük yatırım olacağının altını çizdiği Teknosab için “35 kişilik hukuk ordusu ile 2.5 ayda kamulaştırma yaptık. 200 milyon TL tapu işlerine ayrıldı. Şu anda 600 milyon TL’lik altyapı faaliyetlerini yürütüyoruz” dedi. Teknosab, üretim tesislerinden Ar-Ge ve Mükemmeliyet Merkezleri’ne, Organize Ticaret Merkezi’nden BTSO Teknoloji Üniversitesi’ne pek çok farklı yapıya ev sahipliği yapacak. Türkiye’de Endüstri Betkanyon 4.0’ın sembolü olması hedeflenen dev yatırım, BTSO öncülünde Bursa Valiliği, Bursa Büyükşehir Belediyesi ve karacabey Belediyesi işbirliği içinde 2017 sonunda hayata geçirilecek.
Dünya örnekleri var
Bursa’nın, Türkiye’nin 2023 yılı hedefi olan ihracatta ortalama 4 dolarlık kilogram değerini şimdiden yakaladığını anlatan Burkay, “Tekstilde ise 14 dolarlık değer yakalanmış. Teknosab’la daha da yükseğe çıkacak. Silikon Vadisi ve Almanya’daki Baden-Württemberg’in örneklerini model aldık” dedi.
Başkan İbrahim Burkay TEKNOSAB'ın farkını şu sözlerle ifade ediyor;
1-Lojistik sağlayacak, bütünleşik ulaşım ve dünya ile koordinasyon söz konusu.
2- Üniversitesi olacak. Zira bilgi yoksa katma değer de yok.
3- Enerjisini kendi temin edecek.
4- Yeşil, yenilikçi ve yerli üretim merkezi olacak.
5- Firmalar mülkiyet yerine üretimle var olacak.