Eğitim Zirvesine yoğun ilgi

DİĞER

Bursa Sanayicileri ve İşinsanları Derneği (BUSİAD) Eğitim ve Gelişim Çalışma Grubu tarafından organize edilen Eğitim Zirvesi BUSİAD Evi Bahçesinde gerçekleştirildi.

İlk kez düzenlenen zirvenin teması, “Öğrenmenin Geleceği” olarak belirlenirken, zirveye yoğun bir katılım gerçekleştirildi.

Zirvenin açılışında konuşan BUSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Buğra Küçükkayalar, BUSİAD’ın salt ekonomiyle ilgilenen bir sivil toplum kuruluşu olmadığını belirterek başladığı konuşmasında BUSİAD’ın yapılanmasını da anlattı. Küçükkayalar, BUSİAD’ ın 1978 yılında kurulmasının ardından ilgilendiği temel konulardan birisinin 45 yıldır hiç değişmeden eğitim olduğunu da dile getirdi.

45 yıl içinde BEGEV’i bugünkü BUTGEM haline getirip BTSO’ya devrettiklerini de kaydeden Küçükkayalar, o günkü yoğun çabalarından dolayı geçmiş dönem BUSİAD Başkanlarından Celal Beysel’e de teşekkür etti. BUSİAD’ın mesleki eğitim, ARGe ve Dijital Dönüşüm Mühendisi Yetiştirme Projeleri, üniversite sanayi işbirliği çalışmaları hakkında da bilgiler veren Küçükkayalar, “Bizler bunları yaparken, eğitim olmadan, gelişmenin ve kalkınmanın olamayacağı bilinciyle hareket ettik” dedi. BUSİAD’ın Bursa Vizyonu çalışması hakkında da bilgiler veren Küçükkayalar, dijital, yeşil ve toplumsal dönüşümün ancak eğitimle olacağını da dile getirdi.

“ÇALIŞAN ŞİRKETİ SEÇİYOR”

BUSİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Eğitim ve Gelişim Çalışma Komitesi Sorumlusu Orçun Sarıca ise, eğitimin iş yapış biçimini etkileyen kritik bir mesele olduğunu söyledi. Öğrenmenin artık bir stratejik avantaj olduğunu da kaydeden Sarıca, pandeminin pek çok şeyi değiştirdiğini belirtti.

“Yeni yetkinlikleri ve yeni öğrenme araçlarını keşfettik” diyen Sarıca, ihtiyaçlar hiyerarşisine wifi ve şarjın da girdiğini ifade etti. Sarıca şöyle devam etti:

“Yeni dönemde işe alımlarda öğrenme çevikliği, kapasitesi, hızı, istekliliği her şeyin temelini oluşturuyor. Ama onları geliştirmek zorunluluğumuz da var. O nedenle her organizasyonun okul olma zorunluluğu var. İngilizce ve Almanca’da anlamak fiilinin kökeninde durmak var. Anlamak için durmak ve anı yakalamak gerektiğine inanıyorum. Bugünkü organizasyonun amacı da bu.”

Artık yeteneği kazanmak ve elinde tutmak sorunun yaşandığını da belirten Sarıca, yapay zekayı da işe alımlarda kullanmaya başladıklarını söyledi. Sarıca, “Artık roller değişti. Şimdi yetkinlik ücreti belirliyor. Artık güç çalışanda. Çalışan şirketi seçiyor” diye konuştu.

Mercer Doğu Akdeniz Bölgesi Kariyer Lideri Şadiye Azışık Kılcıgil ise, “Beceri Temelli Organizasyonlar, Upskill/Reskill'in artan önemi” konulu bir sunum yaptı. Kılcıgil, organizasyonların yeni döneme uyum sağlaması için çevikliğini artırması gerektiğini söyledi.

“NEYE İHTİYACIMIZ VAR...”

KPMG Türkiye Şirket Ortaklarından Feride Kılıç ise, “Dijital dönüşüm ve yetkinlik kazanımı hakkında” bir sunum gerçekleştirdi. “İş yapış biçimimizi değiştirmemiz gerekir. Önce dijitalleşme değil. Dijitalleşecek kaslara sahip ol önce” diyen Kılıç, “Neye ihtiyacımız olduğunu anlamamız gerekir ve onu kullanacak yetkin ekibe ihtiyaç var” diye konuştu.

Zirvenin ilk bölümünün sonunda “İlham veren örnekler” paneli düzenlendi. Bu bölümde, Ceren Çiçek yönetiminde Coşkunöz Eğitim Vakfı Genel Müdürü Bige Tınmazsoy Susuzlu, Tofaş Akademi Eğitim ve Gelişim Yöneticisi Onur Bayrakgil, Oyak Renault Yetenek Yönetimi, Öğrenme ve Gelişim Departman Müdürü Elif Yurdanur, kendilerinin hayata geçirdikleri uygulamaları dinleyenlere aktardılar.

Zirvenin ikinci bölümünde ise, ENOCTA CEO’su Ahmet Hançer ise, teknolojinin eğitimde kullanılmasına ilişkin bilgiler verdi. Hançer, Türkiye’nin eğitimde hak ettiği yerde olmadığını ama 25 yaş sonrası hayat boyu öğrenmede ise durumun daha da kötü olduğunu kaydetti. Hançer, öğrenmenin çevik olması gerektiğini ve konvansiyonel öğrenmenin yanında dijital öğrenmenin de yer alması gerektiğini de söyledi.

Şapka Akademi Öğrenme Tasarımcısı Omür Doğan da, Zalim iyimserlik, gerçekçi iyimserlik ve öğrenme çevikliği hakkında detaylı bilgiler verdi.

100. YIL DA KUTLANDI...

Zirvenin son bölümünde ise, BUSİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Tofaş İnsan Kaynakları Direktörü Orçun Sarıca yönetiminde gerçekleşen ve TOFAŞ Spor Kulübü Genel Menajeri Tolga Öngören ile TOFAŞ Başantrenörü Orhun Ene’nin katıldığı panelde de spor dünyasında öğrenmenin dünden bugüne ve yarına değişimi konuşuldu.

Zirve sonunda, sosyal medyada en çok paylaşım yapan 5 katılımcıya TOFAŞ Oyuncularının imzaladığı formalar hediye edildi.

Etkinliğin sonunda katılımcılar 10’uncu Yıl Marşı’nı söyleyerek Cumhuriyet’in 100. Yılını da kutladılar.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.