banner38

banner31

Şirketler yeni TTK' ya hazırlanıyor

BURSAGİAD, üyelerini bilgilendirmek amacıyla bir konferans düzenledi.

İŞ DÜNYASI 19.02.2012, 14:16 19.02.2012, 13:17
Şirketler yeni TTK' ya hazırlanıyor
banner40

Gerek sanayici ve tüccarları, gerekse profesyonel yöneticileri yakından ilgilendiren 1535 maddelik Yeni Türk Ticaret Kanunu 1 Temmuz 2012 itibariyle yürürlüğe giriyor. Yeni düzenlemelerin gerekliliğini yerine getirmek için ise bugünden hazırlanmak gerekiyor.

 

 

Yeni Türk Ticaret Kanunu’nun (TTK) iş hayatına getirdiği yenilikler ve kanunun hassas noktaları, Bursa Genç İşadamları Derneği’nin (BURSAGİAD) organizatörlüğünde gerçekleştirilen “Yeni Türk Ticaret Kanunu” Konferansı’nda ele alındı.

 

Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi Sanayici ve İşadamları Derneği (DOSABSİAD) salonlarında gerçekleştirilen konferansta, Bilgili Denetim’de görevli Yeminli Mali Müşavir ve Baş Denetçi Rafet Kalkan ve Mali Müşavir ve Baş Denetçi Ali Türker Pirtini ile İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ticaret Hukuku Ana Bilim Dalı Öğretim Görevlisi Fatih Aydoğan, yeni TTK’nın iş dünyasına getirdikleri hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

 

Toplantının açılışında konuşan BURSAGİAD Yönetim Kurulu Üyesi Fahrettin Beşli, Yeni Türk Ticaret Kanunu ile iş dünyasının yeni sorumluluklarını öğrenmesi gerektiğini söyledi.  Yeni TTK’nın Türk iş dünyası için bir dönüm noktası olacağına işaret eden Beşli, yasanın tüm unsurları ile işletmeleri kurumsallaşmaya yönelteceğini vurguladı.

 

60 GÜNLÜK VADE

 

Yeni TTK’nın ticari hayata getirdiği en önemli yeniliklerden birinin, mal ve hizmet tesliminde faturanın kesildiği andan itibaren 60 günlük vadede ödemenin yapılması zorunluluğu olduğunu belirten Yeminli Mali Müşavir ve Baş Denetçi Rafet Kalkan, vade ödenmediği takdirde borçlunun normal faizin üzerine 8 puanlık ek faiz ödemek durumda kalacağına işaret etti.

 

Yeni yasa ile ayrıca taksitli satışlarda tüketicinin, maliyetini bileceğini kaydeden Kalkan, “Bir kereden fazla maliyetin altında satış da yapılamayacak. Şirket bilgilerinin internet üzerinden firmanın internet sitesinde yayınlanacak olması da, şuan da üzerinde çok fazla tartışılan konuların başında geliyor” dedi.

 

Yeni Türk Ticaret Kanunu ile şirketlerin mikro, KOBİ ve makro ölçekli olarak ayırma çalışmasının da yapılacağını öngören Rafet Kalkan, Türkiye’deki 800 bin civarındaki limited şirketten, gayri faal ve mikro düzeydeki kısmının elemine edilerek, bu rakamın 350-400 bin civarına düşürüleceğini aktardı. Kalkan, Yasanın 350-400 bin arası limited ile sayıları 90 bini bulan anonim şirketleri kapsayacağını vurguladı.

 

ŞİRKETLERİN DEĞERİ ÖLÇÜLECEK

 

Mevcuttaki Türk Ticaret Kanunu’nun 1957 yılından kalma ve o günün ihtiyaçlarına göre düzenlenmiş bir kanun olduğunu kaydeden Kalkan, “Türkiye’nin o zamanki para birimiyle bütçesi 27.4 milyar liraydı. Şuan 1 trilyon civarında gayri safi milli hasılamız var. 1957 yılında yapılan kanun hükümleri vergiye yönelik çıkartılmış bir tabloyken, yeni kanunlar şirketlerin değerini ölçmeye yönelik hükümler içeriyor” diye konuştu.

 

Yeni Türk Ticaret Kanunu’nun kurumsal yönetim ve şeffaflık ilkelerini getirdiğini belirten Mali Müşavir ve Bağımsız Denetçi Ali Türker Pirtini de, şirketlerin finansal tablolarını ivedilikle yeni TTK’ya göre düzenlemeleri tavsiyesinde bulundu.

 

Pirtini, “Kanunda en fazla eleştirilen noktalar ise; 358. maddedeki ortağın şirketten borç almasının engellenmesi, defterlerin, kayıt ve belgelerin tutulmasıyla ilgili sıkıntılar, yönetim kurulu karar defterinin tasdik edilmemesi durumda 200 günden az olmamak üzere getirilen para cezası ve internet sitesini kurulmaması durumundaki 6 ay hapis ile şirket bilgilerinin internette güncellenmesi halinde de 3 ay hapis ve 100 günlük para cezaları” dedi.

 

Ali Türker Pirtini, yeni kanunun şirketlerin önünü açmak, sermayeyi korumak ve desteklemek ile firmaların destek ve teşviklerden daha fazla yararlanmalarına imkan sağlayacağını ifade etti.

 

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ticaret Hukuku Ana Bilim Dalı Öğretim Görevlisi Fatih Aydoğan da, yeni kanunda gözden kaçanlar noktasında hukukçu gözüyle katılımcılar bilgilendirdi.

banner32
Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner47
az bulutlu
banner36
Namaz Vakti 22 Kasım 2024
İmsak 06:21
Güneş 07:49
Öğle 12:55
İkindi 15:27
Akşam 17:50
Yatsı 19:13