banner38

banner31

BTSO’nun İhracattaki yeni durağı Özbekistan oldu

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO), Türkiye’nin ihracata dayalı kalkınma hedefleri doğrultusunda hayata geçirdiği UR-GE projeleriyle sektörlere ivme kazandırmaya devam ediyor. Bursa iş dünyası temsilcileri bebe ve çocuk, inşaat, kimya ve asansör sektörleri özelinde gerçekleştirilen UR-GE faaliyetleri kapsamında Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te ikili iş görüşmeleri gerçekleştirdi. Özbekistan ve çevre ülkelerden gelen iş insanlarının yoğun ilgisiyle düzenlenen B2B organizasyonlarında, 135 kişilik BTSO heyeti iş görüşmeleri gerçekleştirdi.

GÜNDEM 06.07.2022, 11:11
BTSO’nun İhracattaki yeni durağı Özbekistan oldu
banner40

Ticaret Bakanlığı destekleriyle üyelerini ihraç pazarlarında daha güçlü bir konuma taşımayı hedefleyen BTSO, önemli bir yurt dışı programı daha gerçekleştirdi. Bursa iş dünyasının çatı kuruluşu BTSO, 76 firmadan 135 sektör temsilcisinin yer aldığı heyet ile köklü tarihi ve kültürel bağlarının bulunduğu kardeş ülke Özbekistan’da şimdiye kadar gerçekleştirilmiş en kalabalık organizasyonlardan birisine imza attı. Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te gerçekleştirilen ikili iş görüşmesi organizasyonunda Bursalı firmalar, Özbekistanlı önemli alıcılarla bir araya geldi. Bursalı sektör temsilcileri, ürünlerini Özbekistanlı iş insanlarına tanıtma imkanı buldu.

4 FARKLI SEKTÖR
Orta Asya'nın en büyük kenti Taşkent’te düzenlenen etkinliğe, Bebe ve Çocuk, İnşaat ve Yapı Malzemeleri, Asansör ve Kimya UR-GE proje üyesi firmalar katıldı. BTSO liderliğinde düzenlenen organizasyonla kentin 3 farklı lokasyonunda, UR-GE üyesi 76 firmadan 135 iş insanı Özbekistan ve yakın coğrafyadan gelen alıcılarla işbirliği masasında buluştu.

“TAŞKENT ÇEVRE ÜLKELER İÇİN DE ÖNEMLİ BİR MERKEZ”
BTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İsmail Kuş, 135 kişilik bir heyet ile 5 UR-GE projesinin ortaklaşa yaptığı organizasyonun başarıyla gerçekleştiğini belirterek, “Firmalarımız ikili iş görüşmelerini çok verimli bir şekilde tamamladı. Taşkent’in merkezi bir bölge olması nedeniyle sadece Özbekistan değil çevre ülkelere de ciddi anlamda etkisi var. Kırgızistan, Kazakistan, Tacikistan başta olmak üzere diğer ülkelerden de önemli ziyaretler oldu. Orta Asya'nın merkezi konumunda yer alan Özbekistan, sektörler açısından önem teşkil ediyor. Bursa bir üretim şehri ve bunun anlam kazanması için ürettiğiniz ürünü diğer ülkelerdeki alıcılarla buluşturmanız gerekiyor. UR-GE projeleri de bunu sağlayan en önemli araç. Bu kapsamda projelerimize destek olan Ticaret Bakanlığı’na teşekkür ediyorum.” dedi.

“İNŞAAT SEKTÖRÜMÜZ İÇİN ÖZBEKİSTAN BİR FIRSAT”
BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Alparslan Şenocak, iki ülke arasındaki güçlü tarihi bağlarını ticaret ilişkileriyle çok daha güçlendirmek istediklerini ifade ederek, “Türkiye ile Özbekistan arasındaki dış ticaret hacmi 2021 yılında 3,6 milyar dolar olarak gerçekleşti. İki ülke arasındaki 5 milyar dolar olan hedef kapsamında biz de çalışmalarımıza devam ediyoruz. İnşaat sektörümüz Özbekistan’da büyük fırsatlar elde etme şansına sahip. Burada UR-GE üyesi firmalarımıza Özbekistanlı iş insanlarının yoğun ilgisi oldu. İnşaat sektörüne dış pazarlarda alan bulmak için büyük bir çaba sarf ettik ve İnşaat ve Yapı Malzemeleri UR-GE projesi kapsamında ilk ikili iş görüşmelerimizi Özbekistan’da gerçekleştirdik.” diye konuştu.

“ÖZBEKİSTAN ÜRETİM YAPMAK İÇİN DE CAZİP BİR ÜLKE”
BTSO İnşaat Konseyi Başkanı ve BTSO Meclis Üyesi Ali Tuğcu, inşaat sektörünün dünya çapında bir başarıya sahip olduğunu kaydederek, “Diğer UR-GE projelerimiz ile burada olmamız aslında büyük bir sinerji oluşturdu. İnşaat sektörümüz gelişirken diğer sektörlerle beraber eşgüdümlü gelişmesi sürdürülebilir olması anlamında çok önemli. Özbekistan sadece mal satmak için değil burada üretim yapmak için de cazip bir ülke. Özbekistan’ın yakın bölgerine de ürünlerin satılabilme potansiyeli var. Bağımsız Devletler Topluluğu üyesi olması dolayısıyla burada üretim yapmanın firmalara sağladığı birtakım avantajlar var. Bu kapsamda İnşaat sektörü de burada kendine önemli bir yer bulabilir.” dedi.

“BURADAKİ PAZAR POTANSİYELİMİZİ GELİŞTİRMEK İSTİYORUZ”
BTSO Makine Konseyi Başkanı Cem Bozdağ, UR-GE faaliyetleri kapsamında Özbekistan’la olan dış ticaret hacmini geliştirebileceklerini belirterek, “UR-GE firmalarımız ve ülkemiz açısından verimli bir organizasyon oldu. Özbekistan büyük bir pazar ve biz de buradaki pazar potansiyelimizi geliştirmek istiyoruz. Mevcut olan potansiyelimizi daha yukarı taşımak adına UR-GE projelerimizi gerçekleştiriyoruz. UR-GE projelerimiz de alınan sonuçlar çok başarılı. Bu kapsamda Ticaret Bakanlığı’na ve BTSO Yönetim Kurulu Başkanımız Sayın İbrahim Burkay ile yönetim kurulu üyelerine teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

“ÖRNEK OLACAK UYGULAMALAR BTSO ÖNCÜLÜĞÜNDE GERÇEKLEŞİYOR”
BTSO Kimya Konseyi Başkanı ve Meclis Üyesi İlker Duran, Türkiye’nin ihracatta çok iyi bir performans gösterdiğini ve BTSO’nun da bu konuda çok önemli bir payı olduğunu ifade ederek, “Özellikle UR-GE projeleri ile Türkiye’ye örnek olacak uygulamaları BTSO öncülüğünde gerçekleştiriliyor. Özbekistan’a 4 farklı sektörden 5 ayrı UR-GE projemiz ile bir çıkarma yaptık. Biz de Kimya UR-GE proje üyesi firmalarımızla ikili iş görüşmeleri gerçekleştirdik. Özbekistan’ın Türkiye ile iş yapma potansiyeli çok yüksek.” dedi.

“İKİ ÜLKENİN UYUMU İŞBİRLİĞİMİZE DE YANSIDI”
UR-GE üyesi Levent Bilek, Orta Asya’daki en önemli ülke Özbekistan’da çok verimli bir organizasyon gerçekleştirdiklerini belirterek, “Özbekistan insanı bizi çok olumlu karşıladı, çok güzel diyaloglar içerisinde olduk. İki ülkenin uyumu işbirliğimize de yansıdı. Bu tarz organizasyonlar ile pandeminin oluşturduğu olumsuz etkileri de çok çabuk kapatabileceğimizi düşünüyorum.” diye konuştu.

“ÇOK VERİMLİ BİR ORGANİZASYON”
UR-GE üyesi Erdem Olgun, görüşmelerin çok olumlu geçtiğini kaydederek, “Ata toprağımız Özbekistan’da çok güzel karşılandık. Özbekistan yatırım anlamında güvenilir bir ülke. Çok verimli bir organizasyonu geride bıraktık.” dedi.

“ÇOK DEĞERLİ İNSANLARLA TANIŞTIK”
UR-GE üyesi Uğur Yıldırım, B2B görüşmelerinin çok başarılı geçtiğini ifade ederek, “BTSO’ya bu organizasyonu gerçekleştirdikleri ve dünyanın dört bir tarafında bize her zaman imkan sağladıkları için teşekkür ediyorum. Çok değerli insanlarla tanıştık, olumlu sonuçlar elde ettik.” diye konuştu.

“ŞU ANA KADAR GERÇEKLEŞTİRİLEN EN İYİ ORGANİZASYONLARDAN BİRİSİ”
UR-GE üyesi Onur Albayrak, en başından beri UR-GE projelerinin içinde olduğunu belirterek, “Özbekistan gelişmekte olan bir pazar. Şu ana kadar gerçekleştirilen en iyi organizasyonlardan birisi. Büyük bir potansiyelinin olduğunu düşünüyorum. Olumlu görüşmeler gerçekleştirdik.” dedi.

TAŞKENT ÖNEMLİ BULUŞMALARA DA EV SAHİPLİĞİ YAPTI
BTSO’nun İnşaat ve Yapı Malzemeleri ile Asansör sektörüne yönelik yürütülen UR-GE projeleri kapsamında Özbekistan’da düzenlenen ikili iş görüşmeleri etkinliğinde BTSO heyeti, Taşkent Büyükelçisi Olgan Bekar ile bir araya geldi. BTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İsmail Kuş, Yönetim Kurulu Üyesi Alparslan Şenocak, Büyükelçilik Müsteşarı Alican Aksoy ve Türk-Özbek İş Adamları Derneği Başkanı Davut Azmi Erbaş’ın da yer aldığı görüşmede firmalar Özbekistan pazarı ve iş yapma kültürü hakkında bilgi aldı.
Bebe ve Çocuk UR-GE Projesi kapsamında Özbekistan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Davron Vakhabov ve UR-GE üyelerinin de katılımıyla Özbekistan - Türkiye İş Forumu da gerçekleştirildi. Ayrıca BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Alparslan Şenocak, BTSO Konsey Başkanları ve BTSO UR-GE üyeleri ile birlikte Özbekistan Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyaret etti. Görüşmede Özbekistan ile Bursa arasındaki ekonomik işbirliğini geliştirecek konular ele alındı.

banner32
Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner47
az bulutlu
banner36
Namaz Vakti 21 Kasım 2024
İmsak 06:21
Güneş 07:49
Öğle 12:55
İkindi 15:27
Akşam 17:50
Yatsı 19:13