banner38

banner31

BUSİAD: "Bursa'nın 98 günlük suyu var"

Bursa Sanayicileri ve İşinsanları Derneği (BUSİAD) Gıda ve Tarım Uzmanlık Grubu tarafından organize edilen, “Bursa’da Suyu Konuşuyoruz: Su Varsa Hayat Var”’ paneli dün BUSİAD Evi’nde gerçekleştirildi.

DİĞER 29.03.2023, 16:03
BUSİAD: "Bursa'nın 98 günlük suyu var"
banner40

Bursa Uludağ Üniversitesi Doç Dr. Efsun Dindar yönetiminde gerçekleştirilen panelde konuşan BUSKİ Genel Müdür Yardımcısı Devrim İzgi, Türkiye’nin su stresi çeken bir ülke konumunda olduğunu söyledi. İzgi, Bursa’nın günlük su tüketiminin 425 bin metreküp olduğunu 2050 yılında bu rakamın 600 bin metreküp olmasının beklendiğini ifade ederek, Çınarcık Barajı’nın 2025’te şebekeye su vermesiyle birlikte Bursa’nın içme suyu konusunda ciddi bir rahatlama yaşayacağını da söyledi. İzgi, şu anda 174 bin 800 metreküpü barajlardan barajlardan, 84 bin 300 metreküpü pınar kaynaklarından ve 128 bin 200 metreküpü yer altı sularından olmak üzere Bursa’ya 387 bin metreküp içme suyu verildiğini söyledi. İzgi, bu haliyle Bursa’nın 98 günlük suyu olduğunu da kaydederek, baraj suyunun bitmesi halinde kentin su ihtiyacının ancak yarısının pınar ve yeraltı sularından karşılanabileceğini de kaydetti. İzgi, kayıp kaçak oranın azaltılması, yağmur suyu yönetiminin yapılması, gri su kullanımı, tarımsal suyun etkin kullanımı ve halkın bilinçlendirilmesinin gerçekleştirilmesi gerektiğini de ifade etti.

TARIMSAL SULAMA...

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı, Dr. Fevzi Çakmak ise, dünyanın yüzde 97’sinin su olmasına rağmen içilebilir suyun sadece yüzde 0.3 olduğunu bu nedenle su sıkıntısı yaşandığını kaydetti. Türkiye’nin su stresi çeken değil su fakiri olduğunu da kaydeden Çakmak, “85 milyon nüfusa göre su stresi çeken ülkeyiz deniliyor ama turistler ve mülteciler de hesaba katılınca aslında su kıtlığı çeken ülkelerden olduğumuz ortada” dedi. Suyun yüzde 77’sinin tarımsal sulamada kullanıldığını kaydeden Çakmak, asıl tasarrufun burada yapılabileceğini kaydetti. “Çiftçiyi eğitmezseniz en iyi sulama sistemlerinde bile kayıp kaçağı düşüremezsiniz” diyen Çakmak, “Vahşi sulamadan vazgeçilmeli, çiftçi eğitilmeli, yağmur suyu hasadı yapılmalı” ifadelerini kullandı. Tarımsal sulamada modern sulama tekniklerinin kullanılması halinde 3'te 2 tasarruf sağlanabileceğini de belirtti.

Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Senih Yazgan ise, Türkiye’nin plansız bir yapısının olduğunu ifade ederek, “Sürekliliği olmayan bir yerde kayıplar yaşanınca çözüm aranır” diye konuştu.

“Üreticinin beyni gözündedir. Görmeden inanmaz” diyen Prof. Dr. Yazgan, “İlkokuldan itibaren sadece su değil, tüm kaynakların kullanımı konusunda eğitilmesi gerekir” ifadesini kullandı. Yazgan, çözümün; eğitim, liyakat, doğru yönetim ve planlamada yattığını da kaydetti.

Katılımcıların sorularını da yanıtlayan konuşmacılara daha sonra ÇEK Kır Çiçekleri Okusun Diye kampanyasına adlarına yapılan bağışın sertifikası verildi.

banner32
Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner47
kapalı
banner36
Namaz Vakti 24 Kasım 2024
İmsak 06:23
Güneş 07:51
Öğle 12:55
İkindi 15:26
Akşam 17:49
Yatsı 19:12