Bursa’nın gıda ihracatçıları başarılarını ödülle taçlandırdı
Bursa’nın yaş meyve sebze ile meyve sebze mamulleri sektörlerinde faaliyet gösteren başarılı ihracatçılar ödüllendirildi
İki sektörde toplam 190 firma ödül alırken, 88 firma sertifikaya hak kazandı. Zorlu geçen 2023 yılını başarı ile tamamlayan firmalar, 2024 yılına iyi bir başlangıç yaparken bu performansın yılsonuna kadar devam edeceği ön görülüyor.
Hedeflerinin yılsonuna kadar ihracat artışını sürdürmek olduğunu belirten UYMSİB Başkanı Prof. Dr. Senih Yazgan, “Yaşanan bazı sorunların da hızla çözülmesi gerekiyor. İhracatçının rekabet gücünü artırmak için ilk yapılması gereken ise dolar kurunun enflasyona paralel bir noktaya ulaşmasıdır. Tarım Bakanlığımızın sektör temsilcilerinin de görüşlerini alarak yapacağı iyi bir planlama hem içeride üretimin artması hem de tarımsal ürün ithalatının da azalmasını sağlayacaktır” dedi.
2023 yılının ihracat açısından zorlu geçtiğinin altını çizen UMSMİB Başkanı Özkan Kamiloğlu, “Yıla pozitif başlamamız umut verici. Amacımız yıl genelinde de aynı performansı sürdürebilmek. Dünya nüfusunun sürekli arttığı bir dönemde gıdaya erişim ve gıda güvenliği en önemli başlıklar olarak ortaya çıkarken, ülkemizin de yatırım ve planlama yapması gereken alanların başında sektörümüzün ön sırada yer alması gerektiğini bir kez daha dile getiriyorum” diye konuştu.
Bursa’da yaş meyve ve sebze ile meyve sebze mamulleri sektörlerinde başarı gösteren toplam 190 firma ödüllerini aldı. Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) bünyesinde faaliyetlerini yürüten Uludağ Meyve ve Sebze Mamulleri İhracatçıları Birliği (UMSMİB) ve Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) ortaklaşa düzenlediği etkinlikte 2023 yılının başarılı ihracatçılarını ödüllendirdi.
Toplamda 190 ödül ve 88 ihracata katkı sertifikasının sahiplerini bulduğu törende; Meyve sebze mamulleri sektöründe beş farklı kategoride 83 firma ödüle layık görülürken, ihracata sunduğu katkı nedeniyle 33 firmaya da ‘İhracata Katkı Sertifikası’ verildi. Yaş meyve sebze sektöründe ise beş kategoride 107 firma ödül alırken, 55 firmaya başarılarından dolayı ‘İhracata Katkı Sertifikası’ takdim edildi. Meyve sebze mamulleri sektöründe ihracat yıldızı Fine Food firması olurken, Yaş meyve ve sebze sektörünün şampiyonu ise Perla Fruit oldu.
Uludağ İhracatçı Birlikleri hizmet binasında düzenlenen törene; UYMSİB Başkanı Prof. Dr. Senih Yazgan, UMSMİB Başkanı Özkan Kamiloğlu, Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürü Mehmet Ali Kılıçkaya, Bursa Vali Vekili Hamdi Bolat ve birliklerin yönetim ve denetim kurulu üyeleri ile firma temsilcileri katıldı.
“İHRACATÇININ REKABET GÜCÜ ARTIRILMALI”
UYMSİB’in 2023 yılında gösterdiği performans ile hedeflerini aşarak rekor bir ihracata imza attığını söyleyen UYMSİB Başkanı Prof. Dr. Senih Yazgan, bir önceki yıla göre yüzde 40,4’lük artışla toplam 203 milyon 294 bin dolarlık dış satış gerçekleştirdikleri bilgisini verdi. Bu dönemde en büyük ilk 5 pazarın ise sırasıyla Almanya, Hollanda, Birleşik Krallık, Rusya ve Romanya olduğunu ifade eden Yazgan, “İhracattaki artış hızımız 2024 yılının ilk üç ayında da kesilmedi ve geçen yıla göre yüzde 20 artış ile 43,9 milyon dolar oldu. Hedefimiz yılsonuna kadar ihracat artışını sürdürmek ve 2024 yılını da başarıyla tamamlamak” dedi.
2024 yılında ihracatı artırmak için çalışırken, yaşanan bazı sorunların da hızla çözülmesi gerektiğini belirten Yazgan, sözlerini şöyle sürdürdü: “İhracatçılar olarak bastırılmış döviz kuru ile ihracat yapmaya çalışıyoruz. Üretici açıklanan alım fiyatlarına bağımlı hale gelirken, yüksek enflasyon, döviz kurlarına bağlı olarak artan girdi ve işçilik maliyetleri ile rekabetçiliğini de kaybediyor. İhracatçının rekabet gücünü artırmak için ilk yapılması gereken ise dolar kurunun enflasyona paralel bir noktaya ulaşmasıdır. Tarım Bakanlığımızın sektör temsilcilerinin de görüşlerini alarak yapacağı iyi bir planlama hem içeride üretimin artması hem de yine büyük sorunlarımızdan birisi olan tarımsal ürün ithalatının da azalmasını sağlayacaktır. Biz üretici ve ihracatçılar şartlar ne olursa olsun ülkemiz için üretmeye, ihracatımızı artırmaya, istihdam yaratmaya kararlıyız. Devletimizin desteği, kararlı olduğumuz bu yolda daha güçlü, daha hızlı ve emin adımlarla yürümemizi sağlayacaktır.”
2023 ZORLU GEÇTİ, 2024 POZİTİF BAŞLADI
Meyve sebze mamulleri sektöründe 2023 yılının ihracat açısından zorlu geçtiğinin altını çizen UMSMİB Başkanı Özkan Kamiloğlu, “Birlik olarak 2023 yılı toplamında 309 milyon 346 bin dolar ihracat gerçekleştirdik. İhracatımızda geçen yıla oranla 9 milyon dolarlık bir gerileme yaşandı. Sektör toplamında ise yüzde 4.3 oranında ihracat azalması oldu. Bu düşüşün iki sebebi var. Birincisi döviz kurunun baskı altında tutulması. İkincisi ve daha önemlisi ise ihraç ürünlerine getirilen kota ve kısıtlamalar. Bu nedenle tütünümüz yok oldu, pamuğumuz vardı, ithal eder hale geldik. Şekerimiz, buğdayımız yok oldu. Türkiye'nin fındığı can çekişiyor, gitti gidecek. Şimdi bunları söylerken kimse politik bir şey anlamasın. Bir çiftçi olarak bunları dile getiriyorum ki, geliştirmek için neler yapabiliriz onu konuşabilelim. Enflasyonu kontrol etmenin tek bir yolu var o da üretim. Onun dışında alınan hiçbir önlemin kalıcılığı yoktur, çözmez problemi" diye ifade etti.
Kısıtlama ve kotaların yurt dışındaki alıcıları da tedirgin ettiğini kaydeden Başkan Kamiloğlu, “Örneğin, Türkiye’den yılda 10 bin ton salça alan bir Japon firması, ‘Siz kota nedeniyle geçen yılki taahhüdünüzü tamamlayamadınız. Ne olur ne olmaz, yeniden böyle bir kısıtlama gelirse ben yine açıkta kalırım. O nedenle ihtiyacımın bir bölümünü veya tümünü başka bir ülkeden alacağım’ derse ne yapacağız? İşin bir de üretim bölümü var. Bizim sektörümüz ağırlıklı olarak sözleşmeli üreticilik yoluyla hammaddesini temin ediyor. Fabrikayı işleten firma ben bu kadar domates taahhüdüne gireceğim. Ya yine ihracata kota veya kısıtlama gelirse aldığım ürün elimde kalır endişesi ile hareket ediyor. Sağlıklı bir planlama yapamıyor” dedi.
“TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK 3. İHRACATÇISI BURSA”
Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürü Mehmet Ali Kılıçkaya ise Bursa’nın 16,2 milyar dolarlık ihracatla Türkiye’nin en büyük 3. İhracatçısı olduğunu söyleyerek, “2023 yılında 255 milyar 800 milyon dolarlık Türkiye Cumhuriyeti’nin rekorunu kırarken, Bursa yüzde 7’lik bir paya sahip oldu. Bursamızı bu başarıdan dolayı tebrik ediyorum. Bursa ihracat şehri olarak birçok sektörde faaliyet gösteren bir şehir. Bugün sizlerle bir arada olmaktan dolayı çok mutluyuz. Değerli başkanlarımız birçok rakamdan bahsetti ama ben Bakanlığımızın rakamlarına göre de size bilgi vermek istiyorum. 2023 yılında yaklaşık 58 milyon ton üretim ile meyve ve sebze sektörümüz Marmara, Ege ve Akdeniz’de yaşayan 10 milyonluk bir nüfusun doğrudan ya da dolaylı geçim kaynağı olması sebebiyle sosyoekonomik bir ürün grubu. Rakamlara baktığımız zaman son 21 yılda ihracatta istikrarlı bir artış kaydedilmiş. Bu başarıdan dolayı hepinizi canı gönülden kutluyorum” dedi.
“KAZANAN BURSA, KAZANAN TÜRKİYE OLUYOR”
Bursa’nın yaş meyve sebze ile meyve sebze mamulleri sektörlerinde hedeflerin ötesinde performans göstererek rekora imza attığını belirten Bursa Vali Vekili Hamdi Bolat, “Başta Uludağ Meyve ve Sebze Mamulleri İhracatçıları Birliği ve Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği yönetimleri olmak üzere sektörde faaliyet gösteren tüm firmalarımızı başarılarından dolayı tebrik ediyorum. Değerli başkanlar ve Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürü Sayın Mehmet Ali Kılıçkaya’nın verdiği rakamlar gerçekten çok önemli bir işi başardığınızı gösteriyor. Türkiye Cumhuriyeti olarak bu sektörde yerimizi daha da sağlamlaştırmak, daha da ileriye gitmek için daha fazla çalışmalıyız. Gece gündüz bu sektörün her kademesinde çalışan herkese teşekkür etmemiz gerekiyor. Verilen emekler sayesinde bu rakamlara ulaşılıyor, rekorlara imza atılıyor. Kazanan Bursa oluyor Türkiye oluyor. Ödül alan, katkı sağlayan herkesi tebrik ediyor başarılarının devamını diliyorum” şeklinde görüşlerini ifade etti.
İmsak | 06:23 | ||
Güneş | 07:51 | ||
Öğle | 12:55 | ||
İkindi | 15:26 | ||
Akşam | 17:49 | ||
Yatsı | 19:12 |